Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO:Kaliňák:Až 70 % letov A. Kisku nesúviselo s výkonom jeho funkcie

Na archívnej snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR - Martin Baumann

Od 1. januára 2015 do 24. marca 2017 lietadlá rezortu vnútra vykonali 880 letov s ústavnými činiteľmi. Z toho Kiska vykonal 454 letov, Fico 183, Danko 66 a ostatní činitelia 178 letov, tvrdí Kaliňák.

Bratislava 29. marca (TASR) - Až 70 percent letov prezidenta SR Andreja Kisku nesúviselo s výkonom jeho ústavnej funkcie. V pléne Národnej rady SR to dnes uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý informoval o letoch ústavných činiteľov za roky 2015 až 2017.

"Od 1. januára 2015 do 24. marca 2017 lietadlá letky ministerstva vnútra (MV) vykonali 880 letov na palube s ústavnými činiteľmi. Z tohto počtu prezident Kiska vykonal 454 letov, premiér Robert Fico (Smer-SD) 183, predseda NR SR 66 a ostatní ústavní činitelia 178 letov," referoval Kaliňák.

Lety, ktoré nesúviseli s výkonom funkcií, boli vykonané na žiadosť Kisku, čo bolo 319 letov z a do Popradu, a na žiadosť Fica, čo boli štyri lety - z a do Prahy a do Košíc a späť. "Zo strany premiéra došlo k úhrade všetkých štyroch letov v hodnote 9900 eur, k úhrade letov prezidenta, ktoré nesúviseli s výkonom jeho funkcie, nedošlo. Neuhradená čiastka zo strany Kisku je 789.525 eur, čo je takmer 30.000 mesačne," zdôraznil Kaliňák.



Ak by sa podľa jeho slov započítalo aj ďalších 63 letov z roku 2014, išlo by o sumu 955.000 eur. "Za zmienku stojí aj sedem letov prezidenta na trase Poprad - Košice, čo je 112 kilometrov," dodal.

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) v pléne prečítala skoršie stanovisko prezidenta. "Po nástupe do funkcie absolvoval Kiska rozhovor s Kaliňákom o tom, ako má postupovať pri preprave z Popradu do Bratislavy a späť vzhľadom na to, že pri preprave na tejto trase dovtedy využíval súkromné lietadlo. Kaliňák požiadal prezidenta, aby využíval letku MV, lebo lietadlá aj piloti majú nalietaných málo hodín," uviedla Ďuriš Nicholsonová.

S iniciatívou, aby minister Kaliňák poslancom referoval o letoch ústavných činiteľov, prišiel na začiatku schôdze poslanec Martin Nemky (Smer-SD). "Podľa medializovaných informácií Aktualne.sk a denníka Pravda 'hlava štátu využíva štátnu letku na cesty, ktoré nie sú vždy len služobné'. Na základe týchto informácií žiadam preveriť predmetný stav a podať informáciu do NR SR, ako aj informáciu o ostatných ústavných činiteľoch," povedal Nemky.