Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: KALIŇÁK: Matovič útokom na vyšetrovateľa prerazil dno žumpy

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR Erika Ďurčová

Minister spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom kritizoval výroky Matoviča na adresu vyšetrovateľa Štefana Menčíka, ktorý mal na starosti prípad týkajúci sa opozičného poslanca parlamentu.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Politik v žiadnej krajine si nemôže dovoliť útočiť na konkrétnych policajných vyšetrovateľov, o ktorých vie, že sa nemôžu brániť. V reakcii na štvrtkové (20.4.) vyjadrenia lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča to dnes uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).


Minister spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom kritizoval výroky Matoviča na adresu vyšetrovateľa Štefana Menčíka, ktorý mal na starosti prípad týkajúci sa opozičného poslanca parlamentu. Podľa Kaliňáka nimi „prerazil dno akejkoľvek stoky, žumpy a kanála“.



„Jedna vec nemôže ostať bez povšimnutia v žiadnej krajine. Nemôže si politik dovoliť útočiť na orgány činné v trestnom konaní, na konkrétnych ľudí a konkrétnych vyšetrovateľov. Ľudí, o ktorých vie, že sa nevedia brániť. Také niečo robí iba obyčajný zbabelec. Zo svojho úkrytu v Národnej rade, kde vie, že za svoje výroky nie je postihnuteľný,“ povedal minister.


Podľa policajného prezidenta zašiel Matovič za hranicu, kde už bolo potrebné reagovať. Slová lídra opozičného hnutia boli pre neho neprijateľné. „Neviem sa stotožniť s tým, akým spôsobom sa vyjadroval o vyšetrovateľovi a budem do budúcna brániť policajtov pred prejavmi, ktoré si nezaslúžia,“ vyhlásil Gašpar. Podotkol, že keby stále existoval zrušený trestný čin verbálneho útoku na verejného činiteľa, Matovič by bol stíhaný opakovane.

Matovič vo štvrtok vystúpil v reakcii na poslancov Smeru-SD Richarda Rašiho a Dušana Jarjabeka, ktorí ho vyzvali, aby sa vzdal poslaneckého mandátu pre spáchanie daňového podvodu v minulosti. Líder OĽaNO-NOVA to odmietol, na predsedu Mandátového výboru NR SR Rašiho chce podať trestné oznámenie pre krivé obvinenie.

Kaliňák s Gašparom dnes odmietli slová Matoviča o tom, že vyšetrovateľ Menčík bol povýšený na riaditeľa expozitúry Národnej kriminálnej jednotky (NAKA) – Západ za odmenu za to, ako postupoval pri vyšetrovaní jeho osoby. Minister vysvetlil, že Menčík je policajtom už 14 rokov, z toho 12 rokov v pozícii vyšetrovateľa a podarilo sa mu za ten čas obviniť desiatky ľudí.

Svojou profesionalitou podľa Kaliňáka preukázal odbornú znalosť, prežil štyroch ministrov. „Je to človek, ktorý si robí svoju prácu a nezaujíma ho, ako sa páchateľ volá,“ doložil šéf rezortu. „U nás sa neustanovuje do funkcie za odmeny,“ odmietol rovnako Gašpar, ktorý priblížil, že do najnižšej riadiacej funkcie v NAKA bol Menčík ustanovený 1. februára 2017, keď za 12 rokov vyšetrovania prešiel všetkými úrovňami.

Minister taktiež odmietol tvrdenie Matoviča, že predstavitelia Smeru-SD držali zámerne od roku 2010 v šuplíku informácie na neho, pretože s Kaliňákom spolupracoval na rómskej reforme, čím spôsobili premlčanie jeho skutkov. Podľa Kaliňáka sa vyšetrovanie nemohlo začať, lebo teraz zistené skutočnosti neboli známe a vyplynuli až v súvislosti s preverovaním nahrávky Radoslava Procházku, ktorú Matovič tajne urobil.

„Keby to Igor Matovič v roku 2010 neututlal za pomoci svojich kolegov, tak by to premlčané nebolo,“ domnieva sa Kaliňák. Tvrdí, že Matovič vstúpil do politiky preto, aby sa vyhol postihu za podvody, ktoré v minulosti spáchal, čo sa mu podarilo za vlády Ivety Radičovej, keď sa zastavilo na Daňovom úrade preverovanie jeho bývalej firmy a zistenia sa nepostúpili orgánom činným v trestnom konaní.

Raši s Jarjabkom vychádzali z uznesenia o zastavení trestného stíhania vo veci účtovníctva Matovičovej firmy, v ktorom sa píše, že líder OĽaNO-NOVA porušil zákon, ale skutky sú premlčané. Matovič sa údajne vyhol odvedeniu dane z pridanej hodnoty z tlačiarenského stroja dovezeného z Nemecka v roku 2002. Podvádzať mal aj pri účtovaní si výdavkov za používanie služobného auta vo výške takmer 63.000 eur za rok 2004.