Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK: Ministerstvo vnútra pod mojím vedením nedostalo pokutu

Na snímke minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: TASR - Marko Erd

Rezort vnútra od roku 2006 dostal pokutu podľa Kaliňáka dvakrát, a to v čase, keď ho viedol Daniel Lipšic.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Robert Kaliňák (Smer-SD) odmieta tvrdenia opozície, že ministerstvo vnútra pod jeho vedením musí za pochybenia pri verejných obstarávaniach len za posledné tri mesiace zaplatiť pokuty v celkovej výške takmer 25,7 milióna eur. Kaliňák argumentuje, že pod jeho vedením rezort vnútra od roku 2006 nedostal žiadnu pokutu od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Vyhlásil to v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave.

Ministerstvo vnútra od roku 2006 dostalo pokutu podľa Kaliňáka dvakrát, a to v čase, keď ho viedol Daniel Lipšic. "Prvýkrát dostali pokutu za fábie, keď ministerstvo pri obstarávaní nakupovalo za desaťnásobne predraženú cenu a druhýkrát dostali pokutu, keď odmietli ÚVO predložiť dokumenty na kontrolu. Ak chce hovoriť Igor Matovič a následne aj ľudia z opozície o tom, že ministerstvo platí pokuty a budú chcieť dať návrh na moje odvolanie, bohužiaľ odvolávajú nesprávneho," skonštatoval Kaliňák.

Opozícia v stredu oznámila, že ho chce odvolať z postu šéfa rezortu vnútra, pretože opakovane zlyháva vo svojej funkcii. Najnovšie to má byť vyše desaťmiliónová pokuta od ÚVO. Kaliňák podľa opozície sklamal ako minister vnútra, pretože má veľký podiel na nedôvere verejnosti k polícii, a sklamal aj ako čestný politik, lebo sa "nedokázal vyhnúť pochybným kšeftom a netransparentným výberovým konaniam".

Minister vnútra tvrdí, že návrh na jeho odvolanie podávajú poslanci z opozície sami na seba. "Nie je pravda, že niečo platíme a že sme dostali pokutu, naopak sme v plusových číslach. Snaha opozície je napadnúť každý úspešný projekt. Vytvárať dojem, že všetko je skorumpované a ukradnuté bez ohľadu na to, že klamú," povedal Kaliňák. Igor Matovič (OĽaNO) v utorok (14.11.) upozornil, že za pochybenia v tendroch v celkovej hodnote 340 miliónov eur má ministerstvo vnútra zaplatiť pokutu takmer 25,7 milióna eur. "Väčšina pokút súvisí s informatizáciou spoločnosti. Kaliňák vždy postupoval tak, aby vyhral správny človek a vždy drasticky predražene. To, že podpisuje dohody o splátkach pokút, je priznanie k trestnému činu. K tomu, že sa nespráva ako dobrý hospodár. Jeho vlastní ľudia ho usvedčili z podvodov," povedal Matovič.

Minister vnútra to však odmieta. Podľa neho je Matovič známy svojimi snahami kriminalizovať a opľúvať všetkých ľudí naokolo, hlavne, keď má svoj problém. "Dozvedeli sme sa v uplynulých dňoch, že Matovič bol vypovedať, pretože je vyšetrovaný vo svojom prípade daňového úniku. Matovič je usvedčený daňový podvodník," skonštatoval Kaliňák.