Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. KALIŇÁK: Moslimov na Slovensku sa snažíme integrovať do spoločnosti

Na archívnej foto minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR - Jakub Kotian

G6 je neoficiálna skupina ministrov vnútra združujúca krajiny Nemecko, Španielsko, Francúzsko, Veľká Británia, Taliansko a Poľsko.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Najjednoduchšia cesta ako znížiť islamskú radikalizáciu je integrácia moslimov do spoločnosti. Minister vnútra Robert Kaliňák to uviedol dnes v talianskom Ríme, kde sa stretol s ministrami vnútra zoskupenia G6. TASR informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Andrea Dobiášová.

Islamská radikalizácia prichádza práve po tom, ako sa nezvládne systém integrácie. Prevencia je najjednoduchšia cesta ako znížiť islamskú radikalizáciu spoločnosti. Na Slovensku žije veľmi malá komunita moslimov a rastie len veľmi mierne. Našou snahou je ich veľmi rýchlo integrovať do našej spoločnosti, čomu venujeme veľkú pozornosť. Snažíme sa pracovať nielen s lídrami moslimskej komunity, ale aj s jej jednotlivými členmi a dôraz kladieme predovšetkým na mladých ľudí, ktorí by mohli zísť na cestu islamskej radikalizácie,“ uviedol Kaliňák.

Minister vnútra hovoril so svojimi rezortnými kolegami o vývoji migrácie, islamskej radikalizácii, terorizme a bezpečnosti v spoločnosti ako aj o nových opatreniach, ktoré plánujú prijať v rámci počítačovej kriminality a útokoch v kyber priestore.

G6 je neoficiálna skupina ministrov vnútra združujúca krajiny Nemecko, Španielsko, Francúzsko, Veľká Británia, Taliansko a Poľsko, ktoré disponujú najširšou populáciou a teda aj majoritným hlasovaním v Rade Európskej únie.

Slovensko bolo na rokovanie prizvané ako aktuálne predsedajúca krajina v Rade EÚ.

Ministri sa na stretnutí dotkli aj problematickej situácie v oblasti migrácie v tomto roku. Kým príliv migrantov cez balkánsku cestu sa podarilo v tomto roku eliminovať, problematickou stredomorskou cestou do Európy cez Taliansko prúdia desaťtisíce migrantov, drvivá väčšina z nich je ekonomických.

Do 31. augusta 2016 prišlo do Talianska viac ako 118 tisíc nových migrantov, čo je o takmer 3000 ľudí viac ako počas rovnakého obdobia minulého roka. Situáciu by mali pomôcť vyriešiť dohody s krajinami ako Mali, Etiópia, Senegal, Nigéria a Niger, ktoré boli vytipované ako najproblematickejšie.