Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: R. KALIŇÁK: Po obetiach nešťastia aj v tejto chvíli pátrame

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR Erika Ďurčová

Desiatky záchranárov Horskej záchrannej služby, policajtov i hasičov prehľadávajú okolie miesta tragického pádu vrtuľníka v Strelníkoch pri Banskej Bystrici, ku ktorému došlo v nočných hodinách.


Strelníky 8. septembra (TASR) - Desiatky záchranárov Horskej záchrannej služby Nízke Tatry, policajtov i hasičov v týchto chvíľach stále prehľadávajú okolie miesta tragického pádu vrtuľníka v Strelníkoch pri Banskej Bystrici, ku ktorému došlo v nočných hodinách.

Na snímke zriadený krízový záchranný štáb v blízkosti futbalového ihriska v obci Strelníky, kde sa dnes v noci zrútil záchranársky vrtuľník. Pri páde záchranárskeho vrtuľníka Air - Transport Europe (ATE) v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici zahynuli na palube štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient.
Foto: TASR Branislav Račko


Záchranársky vrtuľník Air–Transport Europe padol v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici. Na palube vrtuľníka Bell 429 zahynuli štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient.

Na miesto nešťastia ešte v noci prišiel aj minister vnútra SR Robert Kaliňák. Pozostalým rodinám obetí vyslovil úprimnú sústrasť. Niektorí pozostalí prišli na miesto nešťastia, kde im ponúka pomoc tím psychológov, iní sa skontaktovali telefonicky.



Ako dnes na brífingu informoval, po obetiach nešťastia v tejto chvíli intenzívne pátrajú. "Máme identifikované zatiaľ iba dve obete, po ostatných sa ešte pátra. Terén je mimoriadne zložitý, neprístupný, čo sa určite podpísalo aj pod samotnú nehodu."

Ako spresnil, k nehode vrtuľníka došlo krátko po 22.30 h, po zotmení, keď záchranári naložili zranenú osobu - 38-ročného pacienta, ktorý spadol z kamenného zrázu. Potvrdil, že krátko po odlete záchranárskeho vrtuľníka svedkovia počuli dva zvuky, ktoré následne prerušili jeho let.



Pri lokalizácii miesta havárie pomáhali aj vojaci z leteckej pátracej a záchrannej služby. Ako informoval minister obrany Peter Gajdoš na svojom profile na facebooku, vojenský vrtuľník podozrivé miesto havárie lokalizoval a dal súradnice hasičom a Policajnému zboru. "Následne vrtuľník ministerstva vnútra miesto tragédie potvrdil. Samozrejme, v prípade požiadaviek rezortu vnútra sme pripravení pomôcť aj naďalej," dodal Gajdoš.

Po lokalizácii miesta sa nadránom okolo tretej - štvrtej hodiny dostali záchranné zložky po prvý raz k samotným troskám vrtuľníka a začali prepátravať okolie. Na mieste je ich okolo 120, sú tam všetky zložky integrovaného záchranného systému a pomáhajú i dobrovoľní hasiči.

"Teraz prebieha rekognoskácia, rozhodneme, ako budú rozdelené sily a prostriedky záchranných jednotiek ministerstva vnútra. Došlo k maximálnej deštrukcii stroja, ako sa vraví, je na márne kúsky. Pád bol mimoriadne tvrdý, trosky vrtuľníka sú rozmetané po širokom okolí," pokračoval Kaliňák s tým, že na mieste sú už vyšetrovatelia Leteckého úradu SR, ktorí robia obhliadku miesta nešťastia.



O možných príčinách nešťastia minister nechcel špekulovať, to ukáže až vyšetrovanie. Kým bude stanovená predbežná príčina, môžu prejsť aj dva - tri mesiace. Zdôraznil, že záchranársky vrtuľník zasahoval v mimoriadne nebezpečnom teréne a za náročných podmienok.

"Bola mimoriadne tmavá noc, horizont medzi kopcami a samotnou oblohou bol absolútne nulový. V takej situácii sa ťažko orientuje aj napriek vybaveniu s nočným videním," dodal Kaliňák, ktorý na brífingu poďakoval jednej komerčnej televízii za poskytnutie natočeného materiálu z večerného zásahu popradských leteckých záchranárov v strelníckej lokalite Bukovina. Môže pomôcť samotnému vyšetrovaniu. Na záberoch vidno, ako vrtuľník na palube so zraneným pacientom vzlieta v snahe letieť do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. O chvíľu ho už vôbec nebolo, počuť iba dva dunivé zvuky.

Drucker plánuje prijímať opatrenia, aby sa znížili počty takýchto nehôd

Minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker vyjadril úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí nočného leteckého nešťastia v Strelníkoch pri Banskej Bystrici. Prišiel na miesto tragédie, kde sa zrútil záchranársky vrtuľník Air–Transport Europe (ATE), na palube ktorého zahynuli štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient.



Minister vyzdvihol obetavú prácu leteckých záchranárov i všetkých zložiek integrovanej záchrannej služby, ktorí pre záchranu zdravia iných riskujú každý deň vlastné životy.

"Aj na tomto prípade vidieť, že záchranári nasadzujú vlastný život pre záchranu iného. Život človeka nemá vypočítateľnú hodnotu a o to nešťastnejšie je, keď stratíme takýchto ľudí, skúsených záchranárov," konštatoval Drucker.



Zároveň poďakoval ministrovi vnútra SR Robertovi Kaliňákovi, ako aj všetkým zložkám, ktoré stále pomáhajú na mieste, a tiež za promptné zabezpečenie intenzívneho psychologického tímu pre pozostalých obetí.

"Verím, že po vyšetrení tejto udalosti budeme prijímať ďalšie opatrenia, aby sme v budúcnosti znížili počet takýchto nehôd," dodal Drucker.

Leteckí záchranári z ATE Poprad leteli na osudný zásah na najnovšom vrtuľníku Bell 429. Podľa ministra Kaliňáka 50-ročný pilot Ján Rušin patril medzi najskúsenejších. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4640 letových hodín, čo má len málokto. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995.