Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák: Poplatok na matrikách za cirkevný sobáš sa zruší

Na archívnej snímke Robert Kaliňák Foto: TASR/Branislav Račko

Ročne sa na Slovensku uzavrie 26.000 sobášov, z toho 12.000 je cirkevných.

Bratislava 22. januára (TASR) - Administratívny poplatok na cirkevný sobáš vo výške desať eur sa zruší. Dohodli sa na tom minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na stretnutí so signatármi petície Fóra kresťanských inštitúcii v Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová.

Kaliňák prijal v pondelok delegáciu Fóra kresťanských inštitúcií a platformy CitizenGO, aby spolu prediskutovali problém nových poplatkov za cirkevné sobáše. "Napriek tomu, že tá suma nie je vysoká, ide o princíp. Ak štát chce podporovať základnú bunku štátu – vznik rodín, v žiadnom prípade by nemal rozlišovať, či ide o sobáš civilný alebo cirkevný. Aj keď sme chápali určité dôvody, ktoré viedli predkladateľov tohto poplatku, myslíme si, že je správne, aby tieto veci boli rovnocenné. Po dohode s predstaviteľmi Fóra kresťanských inštitúcií sme sa rozhodli ísť cestou, aby sa zo zákona tento poplatok vypustil,“ povedal Kaliňák s tým, že ľudia, ktorí sa rozhodnú zobrať v kostoloch, by nemali byť znevýhodnení.

"Musím povedať, že sme sa na ministerstve stretli s veľkou ústretovosťou. A keď minister hovoril o tom, ako vníma tento poplatok a rodinu, museli sme súhlasiť. Chceme sa za túto podporu veľmi pekne poďakovať," reagovala Miriam Kuzárová z platformy CitizenGO. Zákon o správnych poplatkoch sa zmení cez poslanecký návrh iného zákona, ktorý má rezort vnútra v druhom čítaní už na najbližšej schôdzi NR SR.

Ročne sa na Slovensku uzavrie 26.000 sobášov, z toho 12.000 je cirkevných. Poplatok sa do platnosti dostal cez zákon o e-Governmente realizovaný Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a do novely bol vložený na základe pripomienky Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ten reflektoval na požiadavky matrikárov. Fórum kresťanských inštitúcií, ktoré zastupuje 60 členských organizácií, však tento poplatok vnímalo ako diskriminačný a následnej spustilo petíciu, ktorú v priebehu niekoľkých dní podpísalo takmer 20.000 ľudí.