Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK: Sulík a Matovič potvrdili chystanú spoluprácu s kotlebovcami

Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR

Minister vnútra SR to dnes konštatoval v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 28. apríla (TASR) – To, že ĽSNS Mariana Kotlebu reagovala na štvrtkový (27.4.) policajný zásah a obvinenie z extrémizmu voči svojmu poslancovi Národnej rady SR Stanislavovi M. fašistickým slovníkom, považuje podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) "v podstate za normálne, keďže je súčasťou ich každodennej výbavy". No vyjadrenia opozičných politikov Richarda Sulíka (SaS) a Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA), ktorí sa postavili na stranu extrémistov, sú pre neho šokujúce a jednoznačne len potvrdili, že SaS a OĽaNO sa pripravujú na spoluprácu s kotlebovcami. Konštatoval to dnes v Banskej Bystrici minister Kaliňák.

"Je teda na obidvoch, aj na pánovi Sulíkovi, aj na pánovi Matovičovi, aby predstúpili pred svojich voličov a vysvetlili im, prečo majú taký nesmierny záujem o spoluprácu s extrémistickou stranou ĽSNS, prečo popierajú základné princípy demokracie a prečo v mene svojich vlastných politických záujmov chránia Kotlebu a jeho ľudí. Chránia názory, ktoré sú v modernej spoločnosti absolútne neakceptovateľné, naopak útočia na tých, ktorí tieto hodnoty chránia," zdôraznil minister vnútra.

Zopakoval, že minister vnútra neriadi políciu v oblasti vyšetrovania. Pánom trestného konania je prokurátor, vyšetrovateľ je jeho nezávislou súčasťou. Prehliadku priestorov rieši vyšetrovateľ, ktorý je procesne samostatný a vykonáva príkaz dozorujúceho prokurátora. Prehliadka bola urobená v súlade s trestným poriadkom.

"Žiadni politici, osobitne tí, ktorí majú sami problémy so svojimi daňovými podvodmi a teraz sa to snažia prekryť inými kauzami, nebudú útočiť na policajtov, ktorí postupujú podľa regulárnych, legitímnych, legálnych postupov, to by bol rozklad demokracie," dodal Kaliňák s tým, že policajti si robili iba svoju prácu, sú to slušní ľudia, ktorí pri polícii pracujú dlhé roky a zažili päť aj šesť ministrov vnútra.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie poslancovi NR SR Stanislavovi M. za trestné činy extrémizmu, konkrétne za prečiny výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Dôvodom mal byť poslancov status na sociálnej sieti, v ktorom sa pohoršoval nad niektorými ľuďmi vyznamenanými prezidentom Andrejom Kiskom, pričom poukazoval na ich údajný židovský pôvod.

Polícia prišla pre poslanca na rokovanie výboru NR SR a zaistila dôkazy v jeho poslaneckej kancelárii, a to aj za jeho účasti.

Líder OĽaNO-NOVA Matovič označil zásah polície počas rokovania školského výboru za teatrálny a neadekvátny a strane Mariana Kotlebu vraj pomôže len politicky posilniť.

V podobnom duchu to vidí aj líder SaS Richard Sulík. Reagujúc na dnešné výroky Roberta Kaliňáka pripomenul, že liberáli okrem spolupráce so Smerom odmietajú aj koaličnú spoluprácu s ĽSNS. "Odporúčame ministrovi vnútra, aby nezahmlieval a priznal, že vyššie preferencie strany Mariana Kotlebu môžu zabrániť vzniku pravicovej koalície po voľbách 2020," uviedol Sulík.

V mene SaS zároveň požiadal, aby policajný postup voči poslancovi Stanislavovi M. preverila inšpekcia MV. "Rovnako žiadame policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby verejnosti vysvetlil neodbytnú potrebu policajtov konať počas zasadnutia výboru," dodal líder SaS.