Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

R. MADEJ: Na nominácii M. Jankovskej trvám, nemám dôvod meniť názor

Róbert Madej Foto: TASR/Milan Kapusta

Okrem Jankovskej kandiduje na uvoľnené miesto v súdnej rade aj advokát Allan Böhm, ktorého nominoval opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Bratislava 15. októbra (TASR) - Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) stále trvá na svojom návrhu, aby sa novou členkou Súdnej rady SR stala štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská (nominantka Smeru-SD). Uviedol to pre TASR s tým, že sa pre neho nič nezmenilo a k dnešnému dňu nemá dôvod meniť svoj názor.

Madej nestiahol nomináciu Jankovskej ani napriek odmietavému postoju ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd). "Na svojom stanovisku nič nemením. Opieram sa v tejto veci aj o programové vyhlásenie vlády (PVV)," reagovala ministerka pre TASR. Žitňanská mala dokonca pred časom pohroziť, že ak bude Madejova nominantka zvolená, odíde z ministerského kresla.

Šéf ústavnoprávneho výboru však tvrdí, že si Jankovskú veľmi váži. "Uvidíme, aký bude mať vývoj schôdza NR SR aj priebeh ďalších rokovaní. K dnešnému dňu však nemám dôvod meniť názor. V PVV nie je výslovne zakázané, že parlament nesmie navrhovať sudcov," poznamenal na margo skutočnosti, že Jankovská má aktuálne pozastavený výkon funkcie sudcu.

Či si Madej vie predstaviť, že nomináciu napokon stiahne, zatiaľ nechcel povedať. "Nebudem predbiehať. Nebol by obozretný politik, ktorý by niečo také vopred pripúšťal," zdôraznil.

Okrem Jankovskej kandiduje na uvoľnené miesto v súdnej rade aj advokát Allan Böhm, ktorého nominoval opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). "Rešpektujem, že aj iní kolegovia môžu podať návrhy a niektorí aj podali. Ja som ale najviac presvedčený o kandidátke, ktorú som navrhol," odkázal Madej na margo kvalít Böhma.

Voľba nového člena súdnej rady delegovaného parlamentom sa na septembrovej schôdzi NR SR pre nedohodu v koalícii nekonala. Či sa nového zástupcu v súdnej rade podarí zvoliť na prebiehajúcom októbrovom zasadnutí pléna, jasné nie je. "Už by sa to patrilo, ale budúcnosť ukáže," dodal Madej.

Do súdnej rady má dvoch členov nominovať aj vláda. Žitňanská ešte v stredu (11.10.) vyjadrila očakávanie, že sa tak stane ešte v priebehu tohto mesiaca. "Necítim potrebu sa k tomu bližšie vyjadrovať. Pokiaľ ide o tú parlamentnú nomináciu, tak ja mám svoje stanovisko a opieram sa o PVV a, samozrejme, kandidátov za vládu si potrebujeme dorokovať. Kandidáti musia mať podporu všetkých koaličných partnerov," vysvetlila.

Ministerka oslovila akademickú obec so žiadosťou o mená vhodných vládnych nominantov do Súdnej rady. S tými, ktoré dostala, je spokojná. "Viem si predstaviť viac návrhov, aj z akademickej obce prakticky všetky sú pre mňa akceptovateľné, ale je to vec dohody aj v rámci koalície," ozrejmila.

Podľa zmeny v sudcovských zákonoch majú zákonodarnú, výkonnú moc a prezidenta v Súdnej rade zastupovať nesudcovia. Žitňanská zmeny presadila aj preto, aby bol eliminovaný politický vplyv v Súdnej rade a bola otvorená aj pre nesudcov. Poukazuje pritom na to, že Jankovská je v politickej pozícii a zároveň sudkyňa.