Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

R. PROCHÁZKA: Je neskoro budovať plnohodnotnú politickú úniu

Foto: TASR/Michal Svítok

Radoslav Procházka (KDH) sa domnieva, že plnohodnotná politická únia sama osebe klesajúcu konkurencieschopnosť Európy nevyrieši a je už neskoro ju budovať.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Slovensko je pripravené na všetky riešenia, ktoré pozitívnym spôsobom ovplyvnia život ľudí na Slovensku a v Európskej únii (EÚ). Vyhlásil to dnes predseda Národnej rady SR Pavol Paška v reakcii na vyjadrenia predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa.

Podľa Barrosa sa musí EÚ integrovať do demokratickej federácie a zmeniť svoje zmluvy takým spôsobom, aby sa mohla v eurozóne plne rozvinúť menová únia. "Budeme musieť smerovať k federácii národných štátov. To je náš politický horizont," uviedol Barroso. "Vytvorenie federácie národných štátov bude nakoniec vyžadovať novú zmluvu."

Radoslav Procházka (KDH) sa domnieva, že plnohodnotná politická únia sama osebe klesajúcu konkurencieschopnosť Európy nevyrieši a je už neskoro ju budovať. "Napriek tomu si myslím, že je v našom existenčnom záujme byť priamou súčasťou debaty o ďalšej podobe Únie, ale že táto debata bude mať zmysel iba vtedy, ak budeme vedieť kompetentne posúdiť pomer medzi politickými nákladmi a výnosmi nového usporiadania. Bez znalosti konkrétnych detailov takéto posúdenie nie je možné," uviedol pre TASR Procházka.

Za kľúčové považuje, aby predstavitelia Slovenska získali a priniesli domov čo najviac konkrétnych informácií o možných vývojových trajektóriách a aby sa diskusia o nich začala viesť vo všetkých kútoch verejného priestoru.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca je zrejmé, že prehlbovanie spolupráce v Európe bude pokračovať, treba však aby platili demokratické mechanizmy. "Aby o dôležitých zmenách mohli rozhodovať občania najmä cez svojich volených zástupcov. Preto každá dôležitá zmena aj pri zmene medzinárodných zmlúv by mala podliehať zvrchovanému rozhodnutiu národných parlamentov. Pretože únia je úniou členských štátov a pre budúcnosť únie je prospešné, aby zostala úniou členských štátov," vysvetlil.

Pre TASR ďalej uviedol, že si vie predstaviť užšiu spoluprácu v mnohých oblastiach. V ekonomickej sú však podľa Štefanca hranice, za ktoré by Slovensko nemalo ísť. "Hranice, kde by sme rozhodovanie mali ponechať na národnej úrovni. Myslím otázku sociálnych vecí, dôchodkov, otázku rozhodovania o priamych daniach a politikách v tejto oblasti," konkretizoval.