Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Procházka je odborník, jeho morálny krediť vnímajú europoslanci horšie

Radoslav Procházka Foto: TASR/Michal Svítok

Radoslav Procházka spĺňa odborné predpoklady na to, aby mohol byť sudca Všeobecného súdu EÚ. Zhodujú sa viacerí slovenskí europoslanci. Jeho morálny kredit vnímajú horšie.

Bratislava/Brusel 29. septembra (TASR) – Radoslav Procházka spĺňa odborné predpoklady na to, aby mohol byť sudca Všeobecného súdu EÚ. Zhodujú sa viacerí slovenskí europoslanci. Jeho morálny kredit vnímajú horšie. Pál Csáky z SMK otvorene hovorí, že Slovensko by Procházku nemalo do Luxemburgu posielať.

"Bol to veľmi zlý krok. Keby bol pán Procházka aj tisíckrát schopný kandidát, po tom, čo sa udialo na Slovensku, by na tento post nesmel byť zvolený," povedal pre TASR Csáky. Procházkova nominácia zaváňa podľa neho podozreniami z politickej korupcie.

Anna Záborská z KDH považuje Procházku za dobrého právnika, o ľudských predpokladoch má však horšiu mienku. "Ľudské prejavy, ktoré ukázal v poslednej dobe... Takto sa nemôže správať človek, ktorý by mal byť nezávislým posudzovateľom dodržiavania práva," uviedla pre TASR. Nedá sa však podľa nej dopredu predpovedať, či Luxemburg Procházku odmietne.

Procházkovu odbornosť vyzdvihuje aj Jana Žitňanská (NOVA). "Pokiaľ ide o odbornosť, tak nominácia pána Procházku rozhodne hanba pre Slovensko nebude. Poznám ho roky a priznám sa, že ma mrzí jeho politická kariéra a všetko, čo s ňou bolo spojené," poznamenala pre TASR Žitňanská s tým, že nevie posúdiť, či môže Procházku jeho politická minulosť o post v Luxemburgu pripraviť. "Ťažko mi je posúdiť, či mu môže jeho politická kariéra poškodiť. Ale áno, niekedy sa prihliada aj na politickú minulosť alebo možno chybné kroky v politike," doplnila.

Vladimír Maňka zo Smeru-SD nechce hodnotiť Procházkove morálne predpoklady. "Po odbornej stránke zatiaľ uspel vo všetkých oblastiach a teraz je na rade EÚ, ktorá povie, či áno, alebo nie. Pán Procházka má predpoklady odborné aj jazykové na to, aby splnil kritériá," povedal pre TASR Maňka.

Procházkovu nomináciu na post sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu schválila vláda SR 28. septembra. Jeho kandidatúru predloží minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák generálnemu tajomníkovi Rady EÚ. Bývalého predsedu parlamentnej strany #Sieť delí od odchodu do Luxemburgu vypočutie pred poradným výborom Súdneho dvora. Tu začiatkom roka neuspela pôvodná kandidátka za Slovensko Mária Patakyová.

Procházku, ktorý chce opustiť politiku, nominovala na medzinárodný súdny post Slovenská advokátska komora. Súdna rada SR ho zvolila 19. septembra, keď získal minimálny potrebný počet desať hlasov. Po zvolení Procházka uviedol, že sa neobáva, že by pôsobenie v politike mohlo znamenať prekážku pre Súdny dvor EÚ, kde ho čaká vypočutie. Funkcie poslanca NR SR sa chce vzdať až vtedy, keď získa sudcovský post.

Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. V roku 1998 bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ.

Jeho hlavnou úlohou je poskytovanie výkladu právnych predpisov únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami a žalobách podaných členskými štátmi v oblasti štátnej pomoci.