Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. PROCHÁZKA: NKÚ nemôže patriť žiadnej strane, to je stará politika

Na snímke Radoslav Procházka počas mimoriadneho brífingu strany Sieť. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) nemôže patriť žiadnej politickej strane, lebo je to úrad, ktorý má dozerať, na hospodárne a účelné nakladanie s peniazmi ľudí.

Bratislava 6. mája (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) nemôže patriť žiadnej politickej strane, lebo je to úrad, ktorý má dozerať, na hospodárne a účelné nakladanie s peniazmi ľudí. Upozorňuje na to líder Siete Radoslav Procházka, podľa ktorého je dohadovanie sa politikov, ktorá strana má na pozíciu predsedu úradu nárok, prejavom starej politiky.

"Toto nie je vec na handrkovanie sa medzi politickými stranami. Lietajú tu v povetrí tézy, že to patrí tej alebo druhej strane, opozícii či koalícii. Nie je to však o tom. To je presne tá stará politika, pre ktorú ľudia 20 rokov nedostávajú od štátu to, čo potrebujú," zdôraznil Procházka, podľa ktorého sa politici handrkujú o funkcie a dohadujú sa, ktorej strane patrí NKÚ. "Ako môže NKÚ patriť strane?" pýtal sa.

Voľba nového predsedu NKÚ bude v parlamente 19. mája, kandidátov je možné predkladať do 8. mája. KDH chce navrhnúť prokurátora Maroša Žilinku. Podporí ho Most-Híd a údajne aj OĽaNO. KDH chce rokovať o podpore aj s nezaradenými poslancami.

SDKÚ-DS aj SaS avizovali vlastných nominantov. SDKÚ-DS chce Karola Mitríka, ktorý počas vlády Ivety Radičovej šéfoval SIS, SaS navrhne svojho exposlanca Milana Laurečíka. Všetky strany o svojich kandidátoch tvrdia, že ten ich je najlepší.

NKÚ stále vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS), ktorému sa funkčné obdobie skončilo vo februári 2012.