Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

R. Procházka zatiaľ nepotvrdil kandidatúru na ústavného sudcu

Radoslav Procházka, archívna snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Parlament má voliť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára 2019. Nominácie môžu prichádzať do 7. januára.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Ústavného právnika Radoslava Procházku oslovilo v súvislosti s kandidatúrou na ústavného sudcu viacero subjektov. Či bude kandidovať, zatiaľ nepotvrdil.

"Oslovilo ma viacero subjektov, ak bude po 7. januári dôvod povedať k tomu viac, môžeme sa k tomu vrátiť," uviedol pre TASR Procházka. Informácie o jeho možnej kandidatúre priniesol Denník N s tým, že má byť kandidátom Slovenskej advokátskej komory (SAK).

SAK mená nateraz nezverejňuje, o kandidátoch rozhodne v tajnej voľbe. "Predsedníctvo SAK vyberá možných kandidátov na sudcov ústavného súdu formou tajnej voľby," reagovala pre TASR hovorkyňa komory Alexandra Donevová.

Kandidátov komora predloží Národnej rade (NR) SR, až keď vybraní kandidáti budú s kandidatúrou súhlasiť. "Vzhľadom na to, že celý tento proces ešte neprebehol, nebudeme ich mená zverejňovať," doplnila Donevová.

Parlament má voliť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára 2019. Nominácie môžu prichádzať do 7. januára.

Procházka je ústavný právnik, v minulosti bol poslancom NR SR za KDH. Neskôr založil stranu Sieť, ktorá sa rozpadla krátko po vytvorení vlády so Smerom-SD, SNS a Mostom-Híd. Procházka sa tiež neúspešne uchádzal o post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ.