Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

R. Procházka zostáva v #Sieti, R. Brecely hovorí o jej stabilizácii

Na snímke novozvolené predsedníctvo strany #Sieť na tlačovej konferencii po skončení snemu v Trnave v sobotu 13. augusta 2016. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Procházka na úvod snemu ohlásil, že viac nebude kandidovať. Naznačil, že sa chce usilovať o post, na ktorom bude užitočný.

Trnava 13. augusta (TASR) - Bývalý predseda koaličnej #Siete Radoslav Procházka, ktorého dnes vo funkcii nahradil Roman Brecely, ostáva radovým členom strany. Oznámil to na tlačovej konferencii po skončení straníckeho snemu.

"Zostávam v strane, budem naďalej radovým poslancom NR SR. Nemám v #Sieti žiadnu funkciu, tak som sa rozhodol," deklaroval Procházka. V prejave pred delegátmi naznačil, že sa chce usilovať o post, na ktorom bude užitočný. O čo ide, však nespresnil ani na tlačovej konferencii.

Brecely je presvedčený, že v #Sieti napriek nízkym preferenciám nejde o vzkriesenie, ale o stabilizáciu pomerov, čo je manažérska úloha. "Jedna z prvoradých úloh bude nastaviť férovú komunikáciu s poslancami, ktorí nás reprezentujú v parlamente," vyhlásil a Procházkovi poďakoval, že dostal stranu do vládnej koalície.

Na margo finančných dlhov strany #Sieť Brecely poznamenal, že to bude musieť riešiť. "Nemal som ešte možnosť vidieť výkazy a hospodárenie strany," dodal.

Delegáti snemu dnes rozhodli, že zo straníckych stanov vypadne kompetencia pre predsedu #Siete "v prípade naliehavej potreby vyvolanej náhlymi politickými okolnosťami a na účely ochrany dobrého mena #Siete" odvolať členov vedenia s tým, že jeho rozhodnutie môže zrušiť nasledujúci snem, resp. predsedníctvo. Práve využitím tejto kompetencie vtedajší predseda Radoslav Procházka v júni odvolal Andreja Hrnčiara z postu prvého podpredsedu a Martina Fedora z pozície člena predsedníctva strany. Dnešný snem toto Procházkovo rozhodnutie hlasovaním potvrdil.

Novými podpredsedami strany sa dnes stali štátny tajomník ministerstva kultúry Igor Adamec a člen predsedníctva Martin Kapitulík.

Procházka na úvod snemu ohlásil, že viac nebude kandidovať. Naznačil, že sa chce usilovať o post, na ktorom bude užitočný. O čo ide, však Procházka nespresnil. "Nebudem sa viac uchádzať o kandidatúru. S okamihom zvolenia nového predsedu sa vzdám. Chcem odísť slobodný a jediné, čo oslobodzuje, je pravda. Pravda je, že ja nie som hrdina, ktorý sa teraz obetuje. Z objektívnych aj subjektívnych dôvodov necítim morálne právo stranu viesť," povedal Procházka v prejave pred delegátmi.

Ako prvý dôvod svojho rozhodnutia uviedol výsledok v marcových parlamentných voľbách na úrovni 5,6 percenta, ktorý zaostal za očakávaniami. "Najsilnejší objektívny dôvod odísť prišiel vo chvíli, keď ma začali opúšťať ľudia, ktorých som navrhol, presadil a dostali sa aj do parlamentu. Lídrom je človek, ku ktorému sa ostatní pridávajú, nie od ktorého odchádzajú. Odo mňa odišlo osem ľudí, a to sa nedá 'obkecať'. Je to moje zlyhanie," priznal Procházka.

Krátko nato odišla zo snemu pätica nespokojných poslancov Eduard Adamčík, Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík. Urobili tak po tom, ako neprešiel ich návrh zmeniť program snemu tak, aby ešte pred voľbou nového predsedu #Siete delegáti rozhodli o Procházkovom verdikte zbaviť straníckych funkcií Hrnčiara a Fedora. Adamčík mal pôvodne zámer kandidovať na predsedu.

Svoj ďalší osud v strane zatiaľ pätica nechcela bližšie konkretizovať. "Počkáme si na rozhovor s novým predsedom," uviedol pre TASR Andrej Hrnčiar. Vnútrostranícky vývoj v #Sieti nechceli komentovať koaličné strany Smer-SD ani SNS. Most-Híd sa zatiaľ nevyjadril.