Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

R. Rafaj: Slovensko by nemalo podporovať ekonomické sankcie voči Rusku

Podpredseda SNS Rafael Rafaj Foto: TASR

Európska únia podľa Rafaja nezvládla dianie na Ukrajine.

Bratislava 16. mája (TASR) - Slovenská republika by mala namiesto podporovania ekonomických sankcií Európskej únie (EÚ) voči Rusku viac myslieť na svoje národno-štátne záujmy a vplývať na mierové riešenia ukrajinskej krízy, ktorá je vnútornou záležitosťou nášho východného suseda. Pre TASR to uviedol prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"V súvislosti s požiadavkou zvýšiť rozpočet obrany je najefektívnejšou odpoveďou pre bezpečnostnú obranu štátu nezapájanie sa do výbojných aktivít NATO a robenie skutočnej mierovej, vyváženej medzinárodnej a proslovanskej politiky. Účasť generálneho tajomníka NATO na území Slovenska a konanie GLOBSEC-u je v súčasnosti viac ako kontroverzné, rovnako aj jeho vyznamenanie," tvrdí Rafaj.

Európska únia podľa neho nezvládla dianie na Ukrajine. "Neobratnou protiruskou a sankčnou politikou sa z organizácie garantujúcej európsky mier stáva podnecovateľ medzinárodného napätia. Udalosti ukrajinskej krízy naznačujú, že EÚ už nemusí znamenať 100-percentnú garanciu mieru a ekonomickej stability," vyhlasuje Rafaj.

SNS preto podľa neho varuje pred "zbytočnými provokáciami NATO na ruských hraniciach s okázalou demonštráciou sily". "Národniari rovnako odmietajú prípadné rozmiestnenie amerických vojakov na území Slovenska. Každý slušný človek a zodpovedný politik musí byť znepokojený správami o amerických žoldnieroch z inštitúcie Academi na Ukrajine, ako o tom informovala nemecká Spolková spravodajská služba (BND) alebo aj nemecký nedeľník Bild am Sonntag," upozorňuje.

"Zapájanie sa Slovenska do militantných a silových ekonomických riešení zbytočne poškodzuje slovenskú ekonomiku, slovensko-ruské politické aj ekonomické vzťahy. Pokles ukrajinskej ekonomiky o sedem percent, vysoké ceny ropy nad 102 USD/barel, následky sankcií na jednej strane a poškodenie slovenskej ekonomiky uvoľnením ciel na ukrajinské tovary s možnou plynovou krízou sú varovným mementom pred nezodpovedným servilným vťahovaním Slovenska do ďalšieho kola krízy," uzavrel podpredseda SNS.