Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. REDHAMMER: Ministerstvo školstva by sa konečne malo stať prioritným

Rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer. Foto: Tablet.TV

Podľa rektora Slovenskej technickej univerzity školstvo potrebuje zmeny, odchádzajú mladí študenti do zahraničia, škrípe podpora a rozvoj vedy a výskumu.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva by sa konečne malo stať prioritným rezortom. Vyzval k tomu rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Robert Redhammer.

Podľa jeho slov školstvo potrebuje zmeny. "Odchádzajú nám mladí študenti do zahraničia, škrípe podpora a rozvoj vedy a výskumu. Ak bude vymenovaný nový minister, verím, že bude hájiť záujmy a napĺňať potreby slovenských škôl, učiteľov, žiakov a študentov, lebo oni sú budúcnosť Slovenska," uviedol pre TASR Redhammer.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes požiadal šéfa SNS Andreja Danka o meno nového ministra školstva. Fico poďakoval ministrovi Petrovi Plavčanovi (nom. SNS) za snahu vysvetliť situáciu s kauzou rozdeľovania eurofondov na ministerstve, podozrenia však podľa neho ostali.

Minister Plavčan od začiatku júla čelil kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra.