Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

R. Rybníček vstúpi do veľkej politiky i v prípade predčasných volieb

Na snímke primátor Trenčína Richard Rybníček. Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Bývalý riaditeľ STV mieni v politike presadzovať zmenu volebného systému, zúženie ústredných orgánov štátu, zmenu územného členenia Slovenska či posunutie kompetencií do regiónov.

Bratislava 14. marca (TASR) – Primátor Trenčína Richard Rybníček je pripravený urýchliť svoj plánovaný vstup do politiky. S novou konzervatívnou stranou sa zapojí i do prípadných predčasných parlamentných volieb, ak by sa uskutočnili. Rybníček to uviedol pre týždenník .týždeň.

Vlani Rybníček oznámil, že vstup do politiky odloží, aby dokončil mandát, ktorý mu dali obyvatelia Trenčína, keď ho v roku 2014 potvrdili vo funkcii primátora. Do parlamentných volieb tak plánoval ísť až v roku 2020.

„Pripravujem sa na to, že v prípade predčasných volieb by som si vypýtal s nejakou komunitou od ľudí mandát na vládnutie,“ uviedol pre .týždeň Rybníček, ktorý pred tohtoročnými parlamentnými voľbami dostal ponuku vstupu na kandidátku od viacerých strán.

Vysvetlil, že sa pokúsi dať dohromady ľudí, ktorí „nájdu odvahu ísť do veľkej reformy štátu so všetkým, čo to prináša“. „Bude to strana, ktorá bude konzervatívna, mala by zdieľať hodnoty konzervatívne, ale aj pre občianskych konzervatívcov, nielen pre kresťanských,“ povedal na videu, ktoré .týždeň zverejnil na svojom internetovom portáli.

Bývalý riaditeľ STV mieni v politike presadzovať zmenu volebného systému, zúženie ústredných orgánov štátu, zmenu územného členenia Slovenska či posunutie kompetencií do regiónov. Na takú zásadnú zmenu podľa neho nestačí získať vo voľbách šesť percent, ale treba 15 až 30 percent. „Chcem si vypýtať od ľudí na to mandát, a buď ho dostaneme, alebo odídeme,“ doplnil.

Rybníček mal doposiaľ blízko ku KDH. Volebný výsledok hnutia, ktoré sa nedostalo do nového parlamentu, komentoval tak, že neuskutočnilo potrebné zmeny. „Keď som si prečítal, kto všetko chce byť predsedom, tak tvrdím, že KDH skončí ako SDKÚ-DS, pôjde v tejto línii,“ tvrdí.