Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

R. SULÍK: Andrejovi Dankovi chýba úcta k ženám

Na snímke zľava predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR - Andrej Galica

Podľa lídra opozičnej SaS R. Sulíka je správanie sa predsedu NR SR k ženám je ďaleko za hranicou toho, čo je v slušných spoločnostiach akceptovateľné. Danko odmieta Sulíkove vyjadrenia.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Predsedovi Národnej rady SR Andrejovi Dankovi (SNS) chýba úcta k ženám. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil líder opozičnej SaS Richard Sulík s tým, že správanie sa Danka k ženám je ďaleko za hranicou toho, čo je v slušných spoločnostiach akceptovateľné.

"Doteraz som bez komentára sledoval, ako sa pán Danko vyvŕšil na istej novinárke, keď sa ho pýtala na jeho kontakty s údajným mafiánom z kauzy Gorila, keď ju nazval od kosti zlým človekom. Potom som počul, aký obrovský problém je, že poslankyňa NR SR za SaS Jana Cigániková si dovolila v rokovacej sále zjesť keksík. Následne arogantným spôsobom urazil predsedníčku poslaneckého klubu SaS Natáliu Blahovú, keď jej na grémiu povedal, citujem: 'Kto ste vy, pani poslankyňa? Ja som právnik, vy ste len učiteľka zo škôlky'. Toto hovorí človek, ktorý chcel do politiky vniesť slušnosť," zdôraznil Sulík.

Na snímke Jozef Mihál (SaS) a podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS).
Foto: TASR - Dano Veselský


Predsedovi parlamentu odkázal, aby si uvedomil, koľko škôd za posledné desaťročia napáchali v tejto krajine právnici a koľko učiteľky v materských školách. "Na jeho mieste by som bol ticho. Do minulého týždňa som chcel veriť, že toto správanie predsedu parlamentu pramení z pýchy, ktorá ho ovládla a nepovažoval som to za hodné komentovania, keďže pýcha predchádza pádu. Čo ma však presvedčilo o tom, že Danko má so ženami problém a komplexy z nich, je jeho séria výstupov voči podpredsedníčke parlamentu Lucii Nicholsonovej (SaS)," povedal šéf liberálov.

Dankovo údajné vyhrážanie sa odvolaním Nicholsonovej z funkcie z dôvodu tehotenstva podľa Sulíka dokazuje, že mu chýba elementárna slušnosť k ženám. "Zaradiť ženu päť dní po pôrode na vedenie schôdze je dôvodom na vyhľadanie odbornej pomoci. Toto podozrenie potvrdzuje aj jeho najčerstvejšie vyjadrenie, že do parlamentu prichádza hystéria, až taká zženštilosť. Vyzývam preto Andreja Danka, aby prestal útočiť na poslancov a poslankyne a začal sa správať slušne, tak ako si zaslúžia a ako to prislúcha funkcii predsedu NR SR, ktorú zastáva," apeloval Sulík.

K Nicholsonovej sa Andrej Danko vyjadruje v rozhovore pre Teraz.sk: DANKO: Hanbil som sa za to, čo sa dialo v Národnej rade SR


Predseda SaS sa dôrazne ohradil voči útokom na poslankyne SaS. "Evidentne sme tu svedkami prejavovania sa akéhosi problému so ženami. Andrej Danko zbabelo strčí hlavu do piesku, pokiaľ ide o odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a na ženách si lieči svoje komplexy," dodal Sulík.

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Danko odmieta Sulíkove vyjadrenia o komplexoch a urážkach žien. "Politika, ktorú robím ja, neskrvaví ženu. Predsedovia SaS a OĽaNO by si mali uvedomiť, že emóciou, ktorú vyvolávajú pri demonštráciách, spôsobili skutočnú krv žene. Za to by sa mali spovedať," odkázal Sulíkovi Danko.

Podpredsedníčke NRSR Ďuriš Nicholsonovej a jej novonarodenému dieťatku želá zdravie a šťastie. Ubezpečil, že v NRSR sa k ženám zle nesprávajú. "Každá žena má u mňa v Národnej rade dvere otvorené. Nikto pani Nicholsonovej neubližuje, ani ubližovať nebude," vyhlásil Danko.

Ďuriš Nicholsonová napokon nie je v rozpise služieb na vedenie parlamentu na najbližšie tri týždne. Rozpis schválili v pondelok (5.9.).