Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SULÍK: Pre SaS je v parlamentných voľbách hranica 20 % dosiahnuteľná

Na archívnej snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR - Oliver Ondráš

SaS sa z hľadiska preferencií v roku 2017 pohybovala v rozmedzí od 14 do 18 percent. Sulík tvrdí, že to určite nie je maximum možného.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Politická strana SaS má rozhodne na to, aby v najbližších parlamentných voľbách dosiahla hranicu 20 percent volebného zisku. V rozhovore pre TASR to uviedol šéf liberálov Richard Sulík.

SaS sa z hľadiska preferencií v roku 2017 pohybovala v rozmedzí od 14 do 18 percent. Sulík tvrdí, že to určite nie je maximum možného. "Máme veľké plány, ktoré chceme budúci rok predstaviť verejnosti. Chceme sa prezentovať ako strana pripravená prevziať zodpovednosť za Slovensko. Až keď toto posolstvo dorazí k ľuďom, potom to bude mať dosah na preferencie," povedal.

Sulík zároveň pripomenul, že výsledky posledných volieb do NR SR boli odlišné, ako ukazovali prieskumy. "V prezidentských voľbách v prvom kole mal Radoslav Procházka sedem percent, vo výsledku vyše 20, v parlamentných voľbách mala SaS šesť percent, vo výsledku vyše 12 a o posledných voľbách do VÚC netreba ani hovoriť," konštatoval.

Kde vidí z hľadiska preferencií cieľ pre SaS, však povedať nechcel. "Toto je ošemetná diskusia a ani nemá zmysel. Ak si stanovíme nízky cieľ, potom ho ľahko preskočíme, keď vysoký, bude nás to zbytočne demotivovať. Dôležitejšie je robiť si svoju robotu," poznamenal.

To, že v poslednom období preferenčne posilnilo partnerské hnutie OĽaNO, považuje Sulík za dobrý signál. "Boli úspešní vo voľbách do VÚC, získali dvoch županov a veľa poslancov. To je dobré, spoločne máme už okolo 30 percent a Smer-SD iba 25. To je po prvý raz. Vidím v tom významný posun. Ale netreba kričať hop, kým človek nepreskočí a zároveň, preferencie sú len nástrely, rozhodujú výsledky vo voľbách," upozornil.

Rok 2017 hodnotí z pohľadu SaS ako dobrý. "Schválili sme si stratégiu do volieb 2020, predstavili sme rómsku reformu, niekoľko nových ľudí. Dlhodobá príprava na parlamentné voľby pokračovala. Zároveň sme zrekonštruovali Liberálny dom. S rokom som spokojný," dodal.