Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Fico klame, ak tvrdí, že v prípade Grécka o nič neprídeme, vraví Sulík

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR

Sulík tvrdí, že Fico má obrovský podiel na tom, že Slovensko investovalo do gréckeho dobrodružstva stámilióny eur.

Bratislava 6. júla (TASR) - Výsledok nedeľného gréckeho referenda (5.7.) naznačuje, že hlavnou témou už nebudú grécke reformy a úspory, ale to, o koľko peňazí veritelia v Grécku prídu. Tvrdí to predseda SaS Richard Sulík.


Premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa neho zavádza verejnosť, ak tvrdí, že naši daňoví poplatníci o nič neprídu. "Je to od neho lož, trestuhodná neschopnosť sebareflexie a férového prístupu k občanom," vyhlásil Sulík. Takýto prístup premiéra k peniazom daňových poplatníkov predznamenáva podľa liberála ďalšie chyby slovenskej diplomacie pri riešení nových úloh a výziev, ktoré grécke referendum vyvolá.

Sulík tvrdí, že Fico má "leví podiel" na tom, že Slovensko investovalo do gréckeho dobrodružstva stámilióny eur. Výsledok nedeľného (5.7.) gréckeho referenda je podľa neho len vyvrcholením "absolútne pomýlenej politiky zachraňovania, ktorá vychádza z presvedčenia, že Grécko sa môže reformovať a konsolidovať svoje verejné financie ako riadny člen eurozóny".

Grécki voliči v nedeľnom (5.7.) referende väčšinou hlasov odmietli požiadavky úsporných opatrení, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc krajine. Uštedrili tým jeden z najväčších úderov európskym snahám o trvalú menovú úniu od zavedenia eura v roku 1999.

Pri referende o prijatí podmienok medzinárodných veriteľov hlasovalo v nedeľu v Grécku proti, teda "nie", 61,31 percenta zúčastnených voličov. Hlasy "áno" odovzdalo 38,69 percenta zúčastnených.

Na referende sa zúčastnilo celkovo 6,16 milióna Grékov, čo predstavuje 62,5 percenta oprávnených voličov. Na platnosť hlasovania bola potrebná najmenej 40-percentná účasť.