Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Sulík: SaS nie je stranou na jedno volebné obdobie

Na snímke zľava Lucia Nicholsonová, predseda SaS Richard Sulík, podpredseda strany Ľubomír Galko a podpredsedníčka strany Jana Kiššová oslavujú prvé predbežné odhady výsledkov volieb do Národnej rady Slovenskej republiky počas volebnej noci v priestoroch Liberálneho domu v Bratislave 5. marca 2016. Foto: TASR/Jakub Kotian

Sloboda a Solidarita podľa Sulíka bude rešpektovať nepísané pravidlo, že prezident SR poverí víťaza volieb ako prvého, aby zostavil vládu.

Bratislava 6. marca (TASR) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nie je stranou na jedno volebné obdobie. Uviedol to dnes na tlačovej besede približne hodinu po zatvorení volebných miestností v Liberálnom dome v Bratislave šéf strany Richard Sulík v reakcii na exit poll, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus, podľa ktorého by strana SaS vo voľbách získala 13,30 %.

"Je sedem rokov, čo sme založili SaS. Dnes po siedmich rokoch môžem povedať, že SaS nie je stranou na jedno volebné obdobie. Po druhé nie je stranou jedného človeka, po tretie je to strana hodnôt. Sme strana, ktorá preukázala svoju životaschopnosť v tvrdej konkurencii. Zvíťazili sme preto, lebo sme zostali principiálni a nebojácni, neohli sme sa, nepredali sme sa a v zásadných veciach sme neotáčali," zdôraznil.

"Bolo na nás zle, museli sme veci vysvetľovať, ale dnes my po kanáloch loziť nemusíme. Môžem aj po voľbách povedať, že naše slovo platí a koalícia so stranou Smer-SD pre nás neprichádza do úvahy. Môžem zároveň aj povedať, že takisto koalícia s pánom (Marianom) Kotlebom je pre nás neprijateľná," podčiarkol.

SaS podľa Sulíka bude rešpektovať nepísané pravidlo, že prezident SR poverí víťaza volieb ako prvého, aby zostavil vládu. "Samozrejme, ak táto vláda vznikne, budeme to rešpektovať a budeme tvrdá a razantná opozícia. Chcem občanov ubezpečiť, že ak vláda s účasťou strany Smer-SD nevznikne, budeme sa my o vznik vlády snažiť. Sme na to pripravení, máme dostatok skúseností a spravíme všetko pre to, ak to čísla dovolia, aby vznikla reformná vláda bez strany Smer-SD," avizoval.

"Cítime veľký záväzok voči našim voličom. Tento výsledok berieme s veľkou pokorou a s veľkým rešpektom, pretože sme už raz zažili, čo to znamená svojich voličov sklamať. Toto sa nám určite nesmie druhýkrát stať," dodal

"Som veľmi spokojný. Som rád, že sme prispeli 'troškou do mlyna' k volebnému výsledku SaS-ky. Ukázalo sa, že spolupráca, spájanie síl má efekt a chceme v tom, samozrejme, ďalej pokračovať," reagoval pre TASR na výsledky exit pollu Ľudovít Kaník, ktorý do centrály SaS zavítal okolo polnoci. Kaník tento týždeň odporučil voličom svojej strany Demokrati Slovenska, aby vo voľbách podporili stranu SaS.

Víťazom sobotňajších parlamentných volieb sa podľa exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus, stala strana Smer-SD so ziskom 27,3 % hlasov. Na druhom mieste skončila SaS s 13,3 %, prvú trojku uzatvára OĽaNO-NOVA s 11,2 %.

Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE