Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

R. Vašečka a B.Škripek nesúhlasia s obmedzením vyučovania náboženstva

Ilustračné foto Foto: TASR – Martin Palkovič

V súčasnosti si rodičia a žiaci môžu vybrať medzi povinne voliteľnými predmetmi - náboženstvom a etikou

Bratislava 10. októbra (TASR) - Predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Richard Vašečka a poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek (OĽaNO) nesúhlasia so zmenou náboženstva z povinne voliteľného školského predmetu na dobrovoľný.

"So znepokojením sledujeme diskusiu v spoločnosti na tému vyučovania náboženstva na školách. Systém, ktorý sa tu podarilo s veľkou námahou vybudovať a nastaviť tak, aby s ním bola spokojná široká verejnosť, sa chce zbúrať a odznova postaviť," uviedol europoslanec Škripek. Dnešný stav v školstve považujú obaja za vyvážený.

V súčasnosti si rodičia a žiaci môžu vybrať medzi povinne voliteľnými predmetmi - náboženstvom a etikou. Vo väčšej miere si podľa Škripeka vyberajú náboženstvo. Preto obaja nesúhlasia s celoplošnou povinnosťou žiakov a študentov navštevovať etiku a zvoliť si náboženstvo len ako voliteľný predmet. "Za rozhodujúce považujeme právo rodičov vybrať si. Práve oni majú primárnu zodpovednosť za výchovu svojich detí, a preto by im štát nemal prikazovať, v akom svetonázore budú vzdelávané. Okrem toho, etika je súčasťou náboženstva," vysvetlil Vašečka.

Podľa Škripeka náboženstvo ponúka hodnotové a etické rámce mladej generácii. "Je potrebné, aby tvorcovia reformy prehodnotili túto oblasť a svoj čas i energiu smerovali tam, kde skutočne školstvo potrebuje zmenu. A to sú hlavne postavenie učiteľov v spoločnosti, dostupnosť učebníc či reforma študijných odborov, ktoré produkujú nezamestnateľných mladých ľudí," uzavrel.