Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

R. VAŠEČKA: Slovenská polícia zažila na viedenskom letisku blamáž

Richard Vašečka Foto: TASR

V stredu podvečer musela byť na krátky čas prerušená prevádzka medzinárodného letiska Viedeň-Schwechat, pretože sa na letiskovú dráhu dostali dvaja Maročania, ktorí sa vytrhli slovenským policajtom.

Bratislava 13. júla (TASR) – Incident, ktorý sa odohral v stredu (12.7.) na viedenskom letisku, nie je len zlyhaním konkrétnych policajtov, ale najmä tých, ktorí nesú zodpovednosť za ich prípravu, výcvik a podmienky na ich prácu. Domnieva sa predseda poslaneckého klubu hnutia OĽANO-NOVA Richard Vašečka.

V stredu podvečer musela byť na krátky čas prerušená prevádzka medzinárodného letiska Viedeň-Schwechat, pretože sa na letiskovú dráhu dostali dvaja Maročania, ktorí sa vytrhli slovenským policajtom. Podľa Vašečku zažila slovenská polícia ďalšiu blamáž.

"Nejde tu však len o zlyhanie konkrétnych policajtov, ale najmä o zlyhanie tých, ktorí nesú zodpovednosť za ich prípravu, výcvik a podmienky na ich prácu, teda ministra vnútra Roberta Kaliňáka a šéfa Policajného zboru Tibora Gašpara," uviedol Vašečka.

Poslanec je presvedčený, že nelegálnej migrácii a s ňou spojeným rizikám treba venovať zvýšenú pozornosť aj v rámci výcviku. "Zdá sa, že všeobecný policajný výcvik nie je dostatočný a treba sa zamerať na špeciálnu prípravu týkajúcu sa problémov spojených s migráciou," upozornil.

Vašečka sa chce stretnúť s predstaviteľmi Policajného zboru, aby sa informoval nielen o konkrétnych udalostiach z posledného obdobia, ale aj o úrovni pripravenosti bezpečnostných zložiek v tejto oblasti. Tému mieni otvoriť aj na augustovom zasadnutí výboru pre obranu a bezpečnosť. "Verím, že v septembri budeme môcť prísť s konkrétnymi návrhmi, ako predísť takýmto incidentom a posilniť realizáciu bezpečnej imigračnej politiky," doplnil.

Maročanov, ktorí mali byť deportovaní zo Slovenska, dopravila na letisko štvorčlenná slovenská policajná eskorta. Cudzinci mali byť odsunutí do vlasti cez Viedeň a Paríž v lietadle spoločnosti Air France. Podarilo sa im však vytrhnúť a ujsť smerom k pristávacej a štartovacej dráhe.

Privolaní rakúski policajti Maročanov zakrátko chytili: prvého dolapili po niekoľkých minútach, druhého asi po 20 minútach, pričom pri jeho lokalizácii pomohla posádka policajného vrtuľníka. "Letecká prevádzka bola počas týchto niekoľkých minút zastavená. Potom normálne pokračovala," povedal hovorca letiska denníku Österreich. Maročanov do vlasti nakoniec neodsunuli a ešte v stredu večer ich vrátili na Slovensko.