Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

R. ZMAJKOVIČOVÁ: SNP dalo základ dnešnej demokratickej spoločnosti

Foto: TASR/Vladimír Benko

Do SNP z Trnavy odišlo nielen 3000 prezenčne slúžiacich vojakov, záložníkov a zmobilizovaných, ale i 500 dobrovoľníkov z radov obyvateľov.

Trnava 28. augusta (TASR) – Výročie Slovenského národného povstania (SNP) a odchod dobrovoľníkov z Trnavskej posádky na povstalecké územie si dnes pripomenuli obyvatelia Trnavy. Spomienka sa konala na mieste, odkiaľ 30. augusta 1944 odišla od vtedajších kasární vojenská posádka s okolo 3500 vyzbrojenými a vystrojenými mužmi do bojov za slobodu, čo súčasníkom na terajšom Univerzitnom námestí pripomína Pamätník SNP.

Kytice kvetov a vence položili k nemu zástupcovia NR SR, zastupiteľstiev Ruskej federácie a Ukrajinskej republiky v SR, krajskej a mestskej samosprávy, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a ďalší. Podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Augustín Hambálek v príhovore pripomenul, že v horúcich augustových dňoch roku 1944 dal slovenský národ svetu jasný signál, že Slovensko sa nikdy nezmieri s cudzou nadvládou. Na tomto základe buduje aj dnešnú demokratickú spoločnosť. Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová povedala pre TASR, že odkaz SNP je odkazom solidarity a boja proti násiliu, čo je aj dnes živá téma.

Do SNP z Trnavy odišlo nielen 3000 prezenčne slúžiacich vojakov, záložníkov a zmobilizovaných, ale i 500 dobrovoľníkov z radov obyvateľov. Trnavská posádka bola jedinou zo západného Slovenska, ktorá takto zareagovala na meniacu sa situáciu na vojnovej mape. Posádky v Bratislave, Seredi, Hlohovci, Nitre, Trenčíne i v Novom Meste nad Váhom sa do SNP zapojiť odmietli.

Trasa Trnavčanov, ktorí so sebou zobrali 48 nákladných a 23 osobných vozidiel, motocykle, viac ako 300 koní a vozov a veľké množstvo zbraní a streliva, viedla z Trnavy cez Hlohovec, Topoľčany a Partizánske smerom na Žarnovicu. K Trnavčanom sa pridali piešťanskí letci, ktorí z motorizovaného pluku vytvorili prápor Haluzický, pridávali sa aj obyvatelia miest a obcí, kadiaľ vojaci prechádzali. Vojaci sa zapojili do bojov v oblasti Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné a Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica a Kremnica. Vedenie posádky neskôr rozhodlo o vytvorení práporov Dunaj, ktorý zostal v oblasti Žarnovice a Kremeň, ktorý sa presunul do Kremničky pri Banskej Bystrici a bránil úsek pri Sklenom, Handlovej a Prievidzi.