Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Rada Európy má obavy pri slovenských návrhoch o mimovládkach a RTVS

Na snímke plénum počas schôdze NR SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Komisár vyzval poslancov Národnej rady SR, aby neprijímali predložený návrh zákona o neziskových organizáciách.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel/Štrasburg 14. mája (TASR) - Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Michael O'Flaherty vyjadril znepokojenie v súvislosti s tým, či sú dva návrhy slovenských zákonov týkajúce sa občianskej spoločnosti a verejnoprávneho vysielateľa zlučiteľné s normami v oblasti ľudských práv. Uviedol to v liste adresovanom podpredsedovi Národnej rady SR a štyrom predsedom parlamentných výborov, ktorý zverejnili v utorok. Informuje o tom spravodajca TASR.

O'Flaherty v súvislosti s návrhom zákona o neziskových organizáciách zdôraznil, že pri navrhovaných sankciách za nesplnenie nových povinností týkajúcich sa ročného podávania správ, vrátane možnosti zrušenia mimovládnej organizácie, chýbajú primerané procesné záruky. Spresnil, že uvedený návrh nespĺňa dostatočne požiadavky nevyhnutnosti a primeranosti.

Komisár vyjadril aj obavy z toho, že registrácia a označovanie "organizácií so zahraničnou podporou" bude mať pre občiansku spoločnosť na Slovensku "mrazivý efekt", a preto vyzval poslancov Národnej rady SR, aby neprijímali predložený návrh zákona.

V súvislosti s návrhom zákona, ktorý chce nahradiť súčasné verejnoprávne médium RTVS novým subjektom pod značkou STVR, komisár O'Flaherty zdôraznil dôležitosť stanovenia legislatívnych rámcov, ktoré zabezpečia nezávislosť verejnoprávnych médií od vládnej kontroly. Vyzval NR SR, aby dôkladne zvážila obavy, že niektoré prvky návrhu tohto zákona môžu podkopať záruky prevádzkovej a redakčnej nezávislosti verejnoprávneho vysielateľa.

List Michaela O'Flahertyho je adresovaný podpredsedovi NR SR Petrovi Žigovi, predsedovi Ústavnoprávneho výboru Miroslavovi Čellárovi, predsedovi Výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj Michalovi Šipošovi, šéfke Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Lucii Plavákovej a predsedovi Výboru pre kultúru a médiá Romanovi Michelkovi.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)