Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Rada KBS pre rodinu vyzýva NRSR, aby odmietla registrované partnerstvá

Foto: TASR/František Iván

Uvádza sa to vo vyhlásení rady, ktoré TASR poskytol jej predseda, košický eparchiálny biskup Milan Chautur.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Rada Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre rodinu vyzýva poslancov Národnej rady (NR) SR, aby na prebiehajúcej 8. schôdzi parlamentu odmietli návrh zákona o registrovanom partnerstve. Uvádza sa to vo vyhlásení rady, ktoré TASR poskytol jej predseda, košický eparchiálny biskup Milan Chautur.

"Návrh kladie homosexuálne partnerstvo na tú istú úroveň ako manželstvo s jeho výsadami v jednotlivých právnych úpravách," upozornil biskup. "Homosexuálne cítenie, ktoré je vlastné niektorým osobám, nemá viesť k trvalému spoločenstvu života s právnou ochranou, a to z dôvodu, že homosexuálne partnerstvo nemožno klásť na jednu úroveň s prirodzeným manželským zväzkom medzi mužom a ženou. Homosexuálne úkony sú svojou povahou nezriadené a sú v úplnom protiklade k posvätnosti sexuality muža a ženy v manželstve," zdôraznil Chautur.

Dodal, že takýto zákon by nútil kresťanov nielen súhlasiť, ale aj priamo napomáhať homosexuálnym praktikám, čo je v rozpore s kresťanským učením. "V skutočnosti zakladá diskrimináciu kresťanov. Praktizujúci kresťan nebude môcť kandidovať na starostu či zamestnať sa na matričnom úrade, ak nechce napomáhať uznaniu homosexuálnych partnerstiev," uzavrel predseda Rady KBS pre rodinu.

Plénum NR SR dnes prerokuje návrh SaS, ktorým je zavedenie možnosti uzatvárať od roku 2013 registrované partnerstvá pre osoby rovnakého pohlavia.

Takéto partnerstvá by sa uvádzali ako rodinný stav do úradných dokumentov. Partneri majú byť osoby navzájom blízke, platiť má aj vzájomná vyživovacia povinnosť vrátane toho, aby životná úroveň partnerov bola počas trvania partnerstva rovnaká. Nový zákon má tiež homosexuálnym partnerom priznať čiastočnú vyživovaciu povinnosť po skončení partnerstva vo forme príspevku na výživu bývalého partnera. Návrh zákona o registrovaných partnerstvách však partnerom neumožňuje adopciu detí, a to ani dočasne. Zároveň nebudú môcť byť ani pestúnskou či dočasnou náhradnou rodinou. Partnerstvo nebude možné uzavrieť pred 18. rokom života a nevznikne medzi nimi bezpodielové spoluvlastníctvo. Poslanci vládneho Smeru-SD sa už vyjadrili, že tento návrh liberálov nepodporia.