Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rada KDH podporí pochod za život a uzatvorí stály zoznam kandidátov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kresťanskí demokrati sa na zasadnutí Rady nevyhnú ani utečeneckej kríze.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Uzatvorenie stáleho zoznamu kandidátov do Národnej rady SR, ktorý je podkladom na finálnu kandidátku KDH do parlamentných volieb, ako aj podporné stanovisko k nedeľňajšiemu (20.9.) Národnému pochodu za život. Aj to sú témy sobotňajšej (19.9.) Rady KDH, ktorá zasadne v Bratislave.

Ako pre TASR uviedol podpredseda hnutia Pavol Zajac, stály zoznam kandidátov vytvárali okresné a krajské organizácie a Rada KDH ho v sobotu uzatvorí a schváli. Ide o prípravu pred nominačnou Radou KDH, ktorá by mala byť 24. októbra. Z nej vzíde finálna kandidátka kresťanských demokratov.

"KDH má schválený určitý kľúč na obsadzovanie kandidátky, ale Rada rozhoduje o každom jednom mieste v tajných voľbách. Na prvom mieste je predseda, nasledujú podpredsedovia, šéf poslaneckého klubu, osem krajských lídrov, tri miesta sú určené pre nominácie Predsedníctva, potom idú kandidáti krajov podľa ich úspešnosti v uplynulých voľbách. Na 21. mieste je nominant mládežníckej organizácie KDMS," vysvetlil Zajac.



Na kandidátku by mali okrem toho pribudnúť aj viaceré osobnosti, ktoré sa k hnutiu Jána Figeľa pridali v rámci stratégie KDH plus. Uzatvorená nie je ani otázka kandidatúry poslanca Alojza Hlinu a predstaviteľov jeho strany Občania, ktorá má s KDH zmluvu o spolupráci.

Na margo pochodu za život Zajac avizoval, že Rada KDH prijme silné podporné uznesenie. Drvivá väčšina predstaviteľov hnutia sa podľa jeho slov na pochode aj osobne zúčastní.

Kresťanskí demokrati sa na zasadnutí Rady nevyhnú ani utečeneckej kríze. "Táto téma hýbe Slovenskom aj Európou," dodal Zajac.