Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Rada RTVS: Nemáme relevantný podnet o podľahnutí politickým tlakom

Na snímke Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Foto: TASR - Michal Svítok

Rada reagovala na výzvu, v ktorej 38 signatárov vyjadrilo obavy z ohrozenia RTVS a prostredníctvom vyjadrení manažmentu telerozhlasu i z bagatelizácie rizika dezinformácií, konšpirácií a hoaxov.

Bratislava 2. júla (TASR) – Rada RTVS nemá žiadny relevantný podnet, preukazujúci, že verejnoprávne médium nezvláda svoju zákonnú povinnosť zabezpečiť nestranné, pluralitné vysielanie, ktoré neovplyvňuje politický tlak. V odsúhlasenom stanovisku to na pondelkovom rokovaní Rady uviedol jej podpredseda Martin Kákoš.

Rada reagovala na výzvu Slovenského ochranárskeho snemu (SOS), v ktorej 38 signatárov vyjadrilo obavy z ohrozenia verejnoprávnosti RTVS a prostredníctvom vyjadrení manažmentu telerozhlasu i z bagatelizácie rizika dezinformácií, konšpirácií a hoaxov. Kákoš ubezpečil, že Rada ako dozorný orgán dôsledne dozerá a bude naďalej dozerať na objektívnosť a pravdivosť informácií šírených vo vysielaní RTVS. "Nemáme žiadny relevantný podnet, ktorý by bol či už nami, alebo Radou pre vysielanie a retransmisiu (RVR) vyhodnotený tak, že dochádza k porušeniu zákona a RTVS podlieha politickým tlakom. My ako Rada budeme prísne dbať na to, aby k ničomu takému nedochádzalo," zdôraznil Kákoš.

SOS zaslala Rade RTVS výzvu v polovici júna, Rada sa ňou zaoberala na najbližšom možnom zasadnutí.

V neverejnom režime sa Rada zaoberala aj aktuálnym stavom plnenia Zmluvy so štátom v prípade filmového projektu Generál. Čerpanie štátnych dotácií (realizované prostredníctvom dotácií Audiovizuálneho fondu (AvF) i prostriedkov pre RTVS na výrobu filmov) pre tento filmový projekt vyvolalo pochybnosti v súvislosti s doterajšou prípravou diela a oddialením jeho realizácie. Generálneho riaditeľa RTVS Rada požiadala, aby na najbližšie augustové zasadnutie predložil materiál obsahujúci riešenie situácie v súvislosti s projektom Generál a jeho možné dopady na hospodárnosť, efektívnosť a účelnosť nakladania s verejnými prostriedkami RTVS.

Nový šéfdirigent SOSR má ambíciu zvýšiť počet členov orchestra i vystúpení


Zvyšovať umeleckú kvalitu i možnosti vystúpení v zahraničí. To sú ambície nového šéfdirigenta Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR) Petra Valentoviča, ktorý sa svojej funkcie ujme od septembra. Svoje vízie stručne predstavil na pondelkovom zasadnutí Rady RTVS.

Nový šéfdirigent vidí v najstaršom profesionálnom symfonickom telese na Slovensku, ktorý v roku 2019 oslavuje 90 rokov, veľký potenciál. Jeho zámerom je i zvýšiť počet jeho členov. „Na to, aby orchester mohol súbežne vystupovať i pripravovať sa, je potrebné mať dostatok hráčov, ktorí sa môžu obmeniť podľa potreby,“ ozrejmil Valentovič. Počet, ktorý by mal zvýšiť stav v orchestri, nekonkretizoval. „Je to ešte otázka rozhovorov,“ uviedol.

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník sa teší, že SOSR získal renomovaného umelca európskeho formátu. „Očakávame, že rozhlasový orchester pod jeho vedením zostane integrálnou súčasťou RTVS a úspešne zvládne plnenie dvojjedinej funkcie – realizáciu nahrávok k rozhlasovým i televíznym projektom, ako aj k projektom našich partnerov, a smerom k publiku bude prinášať radosť v pravidelných koncertoch, na ktoré sa veľmi tešíme,“ uviedol.

Peter Valentovič patrí k mladšej generácii slovenských dirigentov. Pracoval so Slovenskou filharmóniou, Štátnou filharmóniou Košice, so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a niekoľko rokov intenzívne spolupracoval so Štátnym divadlom v Košiciach. Pravidelne diriguje v Slovenskom národnom divadle opery a balety. Počas štúdia vo Viedni dostal štipendium za výnimočné umelecké nadanie. Pôsobil aj ako korepetítor napríklad v parížskej a viedenskej opere, bol zbormajstrom a dirigentom v Kapskom Meste a hlavným dirigentom v Štátnej opere v Istanbule.

Valentovič na poste nahrádza Maria Košika, ktorý SOSR viedol od roku 2006. Novú sezónu 2018/2019 otvorí SOSR 19. októbra slávnostným koncertom z diel Bedřicha Smetanu, Eugena Suchoňa a Antonína Dvořáka pod taktovkou Ondreja Lenárda.