Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rada schválila úpravu rozpočtu RTVS na rok 2012

Šéfka RTVS Miloslava ZemkováFoto: TASR/Martin Baumann

Rada zároveň schválila navýšenie základného imania dcérskej spoločnosti Media RTVS, s.r.o., o sumu 213.361 eur na 220.000 eur (predchádzajúca výška bola 6638 eur).

Bratislava 15. marca (TASR) - Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) schválila na dnešnom zasadnutí návrh úpravy rozpočtu RTVS na rok 2012, v ktorom bežné výdavky na tento rok sú navýšené o 9.036.594 eur, takže po úprave predstavujú sumu 97.204.959 eur (pôvodne 88.381.726 eur). Celkový prebytok rozpočtu vo výške 2.673.887 eur ostáva nezmenený. Rada zároveň schválila navýšenie základného imania dcérskej spoločnosti Media RTVS, s.r.o., o sumu 213.361 eur na 220.000 eur (predchádzajúca výška bola 6638 eur).

„Upravuje sa len výška príjmov a výdavkov, k zmene prebytku nedochádza. Príjmová časť bola navýšená o 4.642.715 eur v položke bežné granty a transfery, o 213.361 eur v položke príjmy z reklamy a zostatok prostriedkov z predchádzajúcich rokov činí sumu 2.180.518 eur. Kapitálové príjmy predpokladajú navýšenie o dva milióny eur ako predpokladaný príjem z predaja budovy v Banskej Bystrici,“ uviedol na dnešnom zasadnutí ekonomický riaditeľ RTVS Peter Ondro. Bol to jeho posledný deň v tejto funkcii, k ukončeniu došlo po vzájomnej dohode s generálnou riaditeľkou Miloslavou Zemkovou. „Budete sa však s ním stretávať aj ďalej, ale v inej pozícii,“ informovala radu Zemková.

Vedenie RTVS v rámci redukcie priestorov regionálnych štúdií v Košiciach a Banskej Bystrici v priebehu tohto roka sústredí rozhlasovú aj televíznu časť v oboch mestách do jedného objektu. V Banskej Bystrici budú obe zložky v budove dnešného rozhlasu, v Košiciach v objekte televízie. Objekt televízie v Banskej Bystrici a rozhlasu v Košiciach plánuje manažment verejnoprávneho RTVS odpredať a finančné prostriedky využiť na obnovu technologického vybavenia. Podľa vyjadrenia manažmentu bude v zlúčenej organizačnej jednotke v Banskej Bystrici pracovať 79 zamestnancov (dnešný stav je 89 ľudí), v Košiciach 105 zamestnancov (dnes 125).

"Celý zámer je postavený na tom, že uvoľnením tých budov znížime náklady, dáme dokopy ľudí, ktorí majú spolu sedieť a pracovať. Bystrici aj Košiciam dáme nové moderné zariadenie," uviedla pre TASR generálna riaditeľka a dodala: "Všetky ostatné šumy a veci vyhodnocujem ako čiastočne politicky motivované. Nemôžem rešpektovať nejaké názory na to, že výsledky volieb ovplyvnia rozhodovanie o majetku verejnoprávnej inštitúcie alebo ovplyvnia to, aby sme začali šetriť s nákladmi na budovy až o rok alebo o dva. Tie procesy sú pripravené, niektoré sa už realizujú, chceme ich všetky dotiahnuť v roku 2012. Netýka sa to len Bystrice a Košíc, ale aj Bratislavy. Potrebujeme vybudovať pracovisko pre ľudí, ktorí sú ešte stále na šiestich poschodiach výškovej budovy. Jednoducho trend je taký, je úsporný, logický a racionálny." Úpravy v Košiciach aj Banskej Bystrici rieši manažment formou verejného obstarávania.