Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rada slovenských regiónov strany #Sieť vyslovila R.Procházkovi podporu

Tlačový brífing zo 6. zasadnutia Rady slovenských regiónov strany #Sieť v Košiciach 30. apríla 2016. Na snímke predseda #SIETe Radoslav Procházka. Foto: TASR/František Iván

Diskusiu delegátov rady zhodnotil Procházka ako otvorenú.

Košice 30. apríla (TASR) – Rada slovenských regiónov strany #Sieť vyslovila na dnešnom zasadnutí v Košiciach podporu a uznanie jej predsedovi Radoslavovi Procházkovi za jeho postup v povolebných rokovaniach. Diskusiu delegátov rady zhodnotil Procházka ako otvorenú.

Delegáti sa zhodli na troch základných bodoch uznesenia. "Rada slovenských regiónov strany #Sieť vníma volebný výsledok ako sklamanie v porovnaní s očakávaniami, ale zároveň ako príležitosť naplniť podstatnú časť plánu fungujúceho štátu. Vyslovuje predsedovi #Siete Radoslavovi Procházkovi uznanie a podporu za jeho postup v povolebných rokovaniach. Hlási sa k záväzkom programového vyhlásenia vlády a žiada Predsedníctvo #Siete aj predstaviteľov v orgánoch zákonodarnej i výkonnej moci o promptné a dôsledné presadzovanie týchto záväzkov do života," uviedol Procházka.

Regióny sa vyslovili za prijatie účinného protischránkového zákona, antibyrokratického balíčka pre malých a stredných zamestnávateľov a konkrétne kroky pomoci menej rozvinutým okresom. Od vlády a parlamentu v príprave na slovenské Predsedníctvo v Rade EÚ očakávajú, aby poukázali na dôležitosť zotrvania Veľkej Británie v únii. Starostovia a primátori z regiónov požiadali vládnu koalíciu, aby sa zasadila o získanie tzv. investičnej výnimky, ktorá by umožnila rýchle dobudovanie ciest.



Procházka uviedol, že všetky ich priority boli podmienkou pri povolebných rokovaniach so Smerom-SD, SNS a Mostom-Híd. Je presvedčený, že sa aj zrealizujú. Očakávajú aj rýchlu prípravu konkrétnych akčných plánov v oblasti regionálneho rozvoja.

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely (nominant # Siete) informoval, že medzi prvými okresmi, ktorých sa akčné plány dotknú, budú Sobrance a Rimavská Sobota. Uviedol, že k rozvoju regiónov patrí aj budovanie komunikácií. Dokončenie diaľnice D1, ktorá spojí Bratislavu s Košicami, odhaduje v plnom profile na rok 2020. V procese riešenia je aj úsek R4 Bidovce – Budimír, ktorý tvorí obchvat Košíc. Dostavbu kruhovej križovatky pri ZVL v Prešove očakáva do konca roka 2018. Nového zhotoviteľa prác v Prešove nezverejnil.

Procházka sa vyjadril aj k členskej základni strany po parlamentných voľbách. Podľa neho prepad regionálnych štruktúr nebol taký, ako to prezentovali ich bývalí kolegovia. Išlo údajne iba o pár percent a situácia sa obracia v ich prospech. Výsledkom stabilizácie strany je dnešné uznesenie, ktorým mu prejavili regióny podporu, skonštatoval.