Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Minulosť ojazdeného vozidla si treba overiť ešte pred kúpou

Ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Pokiaľ vozidlo absolvovalo kontrolu originality a potenciálny kupujúci si do vyhľadávača zadá parametre ako VIN alebo číslo kontrolnej nálepky, tak sa zobrazia informácie, ktoré sa zistili.

Bratislava 24. júla (TASR) - Pri kúpe ojazdeného vozidla treba byť podľa odborníkov opatrný. "Na Slovensku je pomerne bežné, že záujemca si vyhliadne automobil, voľným okom ho prehliadne, prevezie sa a v prípade, ak sa navonok neprejavia žiadne chyby a nedostatky, vozidlo si kúpi. Až potom si uvedomí, že sa chce o jeho minulosti dozvedieť viac, čo je už ale neskoro," povedal Rastislav Jendrál z poverenej technickej služby kontroly originality vozidiel IRIS IDENT.

Často sa tak podľa jeho slov stávajú prípady, že až po kúpe nový majiteľ zistí, že jeho vozidlo pochádza z trestnej činnosti, alebo, že jeho automobil má stočené počítadlo prejazdenej vzdialenosti – odometer. Radí preto zaujímať sa o minulosť ojazdeného vozidla ešte pre kúpou, na webe www.ko.sk sú verejnosti prístupné informácie na overenie vozidla.

Pokiaľ vozidlo absolvovalo kontrolu originality a potenciálny kupujúci si do vyhľadávača zadá parametre ako VIN alebo číslo kontrolnej nálepky, tak sa zobrazia informácie, ktoré sa zistili. Kupujúci tak má možnosť porovnať si tieto informácie s údajmi, ktoré získal od predajcu. Okrem iného sa overuje napríklad exekučné blokovanie vozidla či sa po aute nepátra, alebo skryté opravy a stav najazdených kilometrov.

"Pred kúpou každého motorového vozidla by mal preto kupujúci navštíviť bezplatný web www.ko.sk, na ktorom sa dajú získať informácie o vozidlách. Kupujúci tak predíde zbytočným problémom a hlavne ochráni svoje peniaze," konštatoval Jendrál. Pokiaľ chce mať nový majiteľ overené informácie o kupovanom vozidle, je v jeho záujme dohodnúť sa s predávajúcim o pristavení vozidla na kontrolu originality, pokiaľ ňou vozidlo neprešlo.