Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Radíme: Pri angíne stačí niekedy symptomatická liečba

Ilustračná foto Foto: TASR - Dano Veselský

S angínou treba navštíviť ambulanciu lekára v prípade, ak horúčka nad 38 stupňov Celzia tretí deň neklesá alebo je vyššia ako 39,5 stupňa počas 24 hodín a neklesá ani po podaní liekov.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Domáca liečba angíny zahŕňa dostatočný príjem tekutín, zvlhčovanie vzduchu a veľa oddychu. "V prípade vírusového pôvodu si vystačíme so symptomatickou liečbou, čiže nasadiť zvýšený prísun vitamínu C, pastilky a kloktadlá na dezinfekciu hrdla a ústnej dutiny, antipyretiká - lieky znižujúce teplotu a analgetiká - lieky proti bolesti. Pri vysokých teplotách sa odporúčajú vlažné sprchy," povedala farmaceutka Jana Dubajová zo žilinskej lekárne Dr. Max.

Zo stravy sa odporúčajú vylúčiť mliečne bielkoviny, pretože podporujú tvorbu hlienu a hnisu. Najlepšie je prijímať najmä kašovitú stravu, ktorá nespôsobuje bolesť pri prehĺtaní. Farmaceutka vysvetlila, že cmúľanie ľadu alebo lízanie zmrzliny, pričom sú vhodné ovocné drene a nie smotanové verzie, má chladivý efekt na zapálené tkanivá, znižuje opuch v hrdle a zmierňuje bolestivé signály vysielané nervovými zakončeniami. Ide však iba o krátkodobý efekt.

Odporúča sa aj tzv. Priessnitzov obklad. Vtedy sa okolo krku obtočí mokrý studený uterák, ktorý sa obalí suchým. Taktiež možno použiť obklad z ovsa alebo ovsených vločiek, ktorý stačí nahriať a navlhčiť. Suroviny sa zabalia do vreckovky a priložia na bolestivé miesta. Vhodné sú aj teplé nápoje, pretože podporujú vylučovanie slín, a tým zvlhčujú hrdlo, najmä teplé bylinkové čaje, lipový a šalviový, a ovocné šťavy.

S angínou treba navštíviť ambulanciu lekára v prípade, ak horúčka nad 38 stupňov Celzia tretí deň neklesá alebo je vyššia ako 39,5 stupňa počas 24 hodín a neklesá ani po podaní liekov. Tiež, ak výrazná bolesť v hrdle spôsobuje napríklad problémy s rozprávaním, prehĺtaním či otvorením úst, ak sú problémy s dýchaním a stuhnutým krkom, ak je v slinách alebo hliene krv alebo sa bolesť v hrdle často opakuje.

Angína sa najčastejšie vyskytuje u malých a dospievajúcich detí. Ide o zápalové ochorenie lymfatického tkaniva hltana, postihuje najmä podnebné mandle, nosohltanovú a jazykovú mandľu. "Ochorenie sa väčšinou začína horúčkou a vracaním, prehlbuje sa dehydratácia organizmu, sucho v hrdle dráždi na kašeľ. Deti sú mrzuté, nespokojné a plačlivé. Vysoké horúčky s triaškou spôsobujú nadmerné potenie, slabosť a únavu," priblížila Dubajová. Doplnila, že u dospelých má angína miernejšie prejavy, celkové príznaky sú menej výrazné, často prebieha bez teploty. Lokálne príznaky sú rovnaké ako u detí.