Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Radíme: Rakovina môže spôsobiť poruchy sexuálneho zdravia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sexualita a sexuálne potreby nezmiznú, keď má pacient diagnostikovanú rakovinu, ale môžu mať rôznu podobu v priebehu liečebného procesu a môžu si vyžadovať úpravu počas jeho rôznych fáz, uviedla liga.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Onkologické ochorenie a jeho liečba môžu spôsobiť poruchy sexuálneho zdravia. Vyskytnúť sa môže napríklad vaginálna suchosť, bolesť pri pohlavnom styku, erektilná dysfunkcia či neschopnosť orgazmu. Upozornila na to Liga proti rakovine (LPR). Apeluje na pacientov, aby sa o svoje sexuálne zdravie počas liečby starali. V prípade problémov alebo otázok sa podľa nej môžu obrátiť na ošetrujúceho lekára.

"Sexualita a sexuálne potreby nezmiznú, keď má pacient diagnostikovanú rakovinu, ale môžu mať rôznu podobu v priebehu liečebného procesu a môžu si vyžadovať úpravu počas jeho rôznych fáz (fáza diagnostiky, liečby, remisie). Aj v prípadnej poslednej (paliatívnej) fázy sú ľudia naďalej sexuálnymi bytosťami a môžu potrebovať intímny alebo sexuálny kontakt," uviedla liga.

Mnohým pacientom podľa nej pomôže, ak na stretnutia, kde sa hovorí o sexuálnom zdraví, prizvú svojich partnerov. "Starať sa o svoje intímne potreby je veľmi dôležité počas celého trvania onkologického ochorenia. Rozprávanie, počúvanie, dotyk, držanie a hladenie, ale aj masturbácia môžu zlepšiť vaše duševné zdravie a uľahčiť vašu sexuálnu aktivitu," doplnila.

Problémy v intímnej oblasti môžu byť podľa ligy spojené aj s psychickým prežívaním pacientov. Ozrejmila, že spôsobovať ich môžu stres, vypätie či zmena regulácie hormónov. Upozornila, že mnoho pacientiek trápi aj strata vlasov a ochlpenia v dôsledku liečby. "Kúpa novej parochne znamená pre rodinu ďalšiu finančnú záťaž, žena sa často radšej tohto výdavku zriekne," podotkla. Liga pripomenula, že v rámci svojho svojho projektu Vystrihaj sa Slovensko ponúka parochne pre onkologické pacientky zdarma.