Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Radíme: S rozlíšením vírusovej a bakteriálnej infekcie pomôže CRP test

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Farmaceutka priblížila, že hladina CRP dosahuje maximum po uplynutí 24 až 48 hodín od začiatku zápalového procesu a k poklesu dochádza približne do štyroch až piatich dní.

Bratislava 29. novembra (TASR) - S rozoznaním vírusovej infekcie od bakteriálnej môže pomôcť vyšetrenie C-reaktívneho proteínu, takzvaného CRP. "Jeho hladina stúpa šesť až 12 hodín od začiatku zápalového procesu," vysvetlila farmaceutka Jana Dubajová z lekárne Dr. Max v Žiline. Rozlíšenie pôvodcov infekcie je dôležité pre správnu liečbu a pomáha predchádzaniu zbytočnému užívaniu antibiotík.

Farmaceutka priblížila, že hladina CRP dosahuje maximum po uplynutí 24 až 48 hodín od začiatku zápalového procesu a k poklesu dochádza približne do štyroch až piatich dní. "Normálna hladina CRP v krvi je asi 1 až 5 mg/l, ale pri bakteriálnej infekcii sa môže zvýšiť až tisícnásobne," povedala farmaceutka.

Vyšetrenie sa robí z kvapky krvi z prsta. Pri infekciách horných dýchacích ciest s dobou trvania príznakov viac ako jeden deň sa považuje za hraničnú hodnotu CRP 50 mg/l u dospelých a starších detí a 25 mg/l u mladších detí. Tieto hodnoty svedčia o vírusovej, respektíve miernej bakteriálnej infekcii. "Príčinou zvýšeného CRP sú okrem bakteriálnych infekcií aj otrava krvi, tuberkulóza, Crohnova choroba, reumatoidná artritída, reumatická horúčka, ale tiež fajčenie, tehotenstvo a ťažká podvýživa," doplnila Dubajová.

Meranie hodnoty CRP pomáha predchádzaniu zbytočnému užívaniu antibiotík pri vírusových infekciách. "Zbytočným užívaním antibiotík sa oslabuje imunitný systém, pretože negatívne pôsobia na črevnú mikroflóru. Zvyšuje sa nebezpečenstvo vzniku rezistencie, čiže odolnosti baktérií proti antibiotikám, čo má za následok dlhšiu hospitalizáciu pacientov, zvýšenú úmrtnosť, ale aj vyššie náklady na liečbu," upozornila Dubajová.