Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Radoslav M., ďalší obvinený v kauze vrážd v Moste, zostáva za mrežami

Interiér väzenia v Justičnom paláci v Bratislave Foto: TASR/Tomáš Halász

Branislav A., považovaný za bossa východoslovenského podsvetia, je právoplatne NS SR odsúdený za inú kauzu - brutálnu vraždu Arpáda Nistora na doživotný trest odňatia slobody.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Radoslav M., ďalší obvinený v prípade mediálne známej dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, zostáva vo väzbe za mrežami. Rozhodol o tom Krajský súd (KS) v Bratislave.

"Krajský súd v Bratislave o sťažnosti obv. R.M. rozhodol tak, že zrušil uznesenie OS Bratislava 1 zo dňa 19. októbra a ponechal obvineného vo väzbe z dôvodov takzvanej útekovej a preventívnej väzby. Rozhodnutie je právoplatné," uviedol dnes pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Najvyšší súd (NS) SR zase 24. októbra na svojom neverejnom zasadnutí zamietol dovolanie východoslovenského bossa Branislava A., ktoré podal v prípade dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, kde figuruje ako jeden zo štyroch obžalovaných. Ďalšími spoluobžalovanými sú Jozef B., Nikolaj P. a Karol M., ktorý sa nachádza v súčasnosti v stredoamerickom štáte Belize. Na poslednom hlavnom pojednávaní v kauze spomínanej dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave v dňoch 12. a 13. apríla vypočuli jedného svedka a zároveň prebehol niekoľkohodinový výsluch chráneného svedka.

"OS Bratislava I odročil hlavné pojednávanie na neurčito. Obžalovaný B. A. podal 18. apríla v tejto veci dovolanie voči rozhodnutiu KS v Bratislave zo dňa 26. mája 2009," uviedol vtedy hovorca KS v Bratislave Adamčiak. Východoslovenský boss v dovolaní požadoval, aby sa vec vrátila prokuratúre na došetrenie.

V kauze je najnovšie obvinená ďalšia osoba - Radoslav M., ktorý podľa médií je skutočným objednávateľom vraždy bývalého policajta Juraja G. a nie Karol M., ako sa doteraz uvádzalo. Karol M. mal byť len sprostredkovateľom. Radoslava M. sa podarilo po októbrovej rozsiahlej policajnej akcii proti údajnému gangu adamčovcov zadržať. Po následnom rozhodnutí Okresného súdu Bratislava I sa nachádza vo väzbe. Voči vzatiu do väzby podal sťažnosť on a aj ďalší nový obvinený a o sťažnosti teda rozhodoval KS. Skupina namiesto expolicajta zavraždila družku expolicajta a jej desaťročného syna. Dovolanie, respektíve spisový materiál Branislava A., obsahovalo päť zväzkov a až 4204 strán.

Branislav A., považovaný za bossa východoslovenského podsvetia, je právoplatne NS SR odsúdený za inú kauzu - brutálnu vraždu Arpáda Nistora na doživotný trest odňatia slobody. Rozsudok bývalého Špeciálneho súdu v Pezinku potvrdil NS SR v polovici septembra 2009 a spoluobžalovaných Nikolaja P. a Jozefa B. odsúdil na 23, resp. 22 rokov odňatia slobody. Okrem vraždy sa dopustili trestných činov založenia, zosnovania a podpory zločineckej skupiny, vyberania výpalného, podpálenia dvoch erotických salónov a iných závažných trestných činov.

Predtým NS SR odsúdil Branislava A. na 15-ročný trest odňatia slobody v kauze vraždy Mariána Karcela, svedka v prípade banskobystrického bossa Mikuláša Č. Pôvodne ho súd v Banskej Bystrici odsúdil na 23 rokov a NS mu trest znížil.