Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Radu pre integritu policajného zboru nezriadia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Parlament dnes nepodporil návrh novely zákona o Policajnom zbore SR od opozičných poslancov Miroslava Beblavého, Kataríny Macháčkovej, Simony Petrík (všetci nezaradení) a Viery Dubačovej (OĽaNO-NOVA).

Bratislava 22. septembra (TASR) - Rada pre integritu policajného zboru sa zriaďovať nebude. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o Policajnom zbor SR od opozičných poslancov Miroslava Beblavého, Kataríny Macháčkovej, Simony Petrík (všetci nezaradení) a Viery Dubačovej (OĽaNO-NOVA), podľa ktorého mala rada chrániť integritu policajného zboru najmä v trestnoprávnych veciach. Malo ísť o nezávislý orgán zložený zo siedmich členov, ktorý by disponoval aj potrebnými kompetenciami.

"Cieľom je vytvoriť podmienky pre ochranu integrity policajného zboru, ako aj postupu prokurátorov najmä v trestnoprávnych veciach," vysvetľovali predkladatelia. Zmenou chceli pomôcť posilneniu dôvery verejnosti v nestranné fungovanie základných zložiek štátu.

Rada mala mať viaceré právomoci. Okrem iného mala prešetrovať skončenie služobného pomeru policajta. Policajti mali mať možnosť sa na radu obrátiť najmä v prípadoch, keď sú presvedčení, že sú postihovaní pre ich postup vo vyšetrovaní. "Návrhom sa tiež explicitne posilňuje procesná samostatnosť pri vyšetrovaní," uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Do rady mali členov navrhnúť ministerstvo vnútra, verejný ochranca práv, Najvyšší kontrolný úrad SR, Rada vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie a odborové orgány vystupujúce na ochranu práv a oprávnených záujmov policajtov. Dvoch členov mali navrhovať parlamentné politické strany, po jednom koalícia aj opozícia.

"Takéto zloženie novovzniknutého orgánu výrazne zníži priestor pre jednostranné rozhodovanie v závažných veciach, týkajúcich sa policajtov," tvrdili predkladatelia návrhu novely zákona.

Zmeny sa mali dotknúť aj prokurátorov. Pre nich však poslanci nenavrhovali novú radu, keďže majú Radu prokurátorov. Chceli však, aby aj Rada prokurátorov mohla "vyhlásiť pokyn, príkaz alebo úlohu uloženú prokurátorovi nadriadeným prokurátorom za neplatné, ak zistí, že sa svojím obsahom alebo účelom priečia zákonným povinnostiam prokurátora, alebo ich obchádzajú".