Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rady riaditeľov povedú od prvého marca ďalšie nemocnice

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rady riaditeľov budú postupne zavedené aj v ďalších zdravotníckych zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, povedal šéf rezortu Tomáš Drucker.

Bratislava 1. marca (TASR) - Po Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) bude takzvaná Rada riaditeľov pôsobiť aj v ostatných zdravotníckych zariadeniach. Tento kolektívny riadiaci orgán povedie od prvého marca univerzitné nemocnice v Martine a Košiciach a Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Bratislave. UNB takto funguje už od februára. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce spomínaným krokom "posilniť zodpovednosť a priniesť vyššiu mieru kontroly".

Radu tvoria generálny, medicínsky a ekonomický riaditeľ. V Univerzitnej nemocnici Martin bude generálnym riaditeľom Dušan Krkoška, medicínskym Dalibor Murgaš a ekonomickým Stanislav Škorňa. Bratislavskú detskú nemocnicu na Kramároch bude v mene generálneho riaditeľa zastupovať Ladislav Kužela, medicínskeho Zuzana Striežencová Laluhová a ekonomického Tomáš Valaška. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach bude generálnym riaditeľom Milan Maďar, medicínskym Ľuboslav Beňa a ekonomickým Roman Švarc. Vo všetkých troch prípadoch ide zatiaľ o dočasné zloženie. Na miesta v radách budú vypísané výberové konania.

"Rady riaditeľov budú postupne zavedené aj v ďalších zdravotníckych zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva," povedal šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Tento riadiaci kolektívny orgán je tak po zriadení dozorných orgánov v nemocniciach ďalším mechanizmom na štandardizáciu procesov v oblasti riadenia a kontroly nemocníc, priblížil. Minister opäť zdôraznil, že nemocnice naďalej zostanú príspevkovými organizáciami a nestanú sa obchodnými spoločnosťami.