Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

R. Rafaj: Oznámenie verejného funkcionára za rok 2012 som podal

Rafael Rafaj Foto: TASR

Povinnosť oznámenia verejného funkcionára som si splnil podaním vyplneného tlačiva doručenkou do NR SR cez Slovenskú poštu v zákonnej lehote 27. marca 2013, povedal Rafaj.

Bratislava 22. mája (TASR) - Bývalý poslanec Národnej rady (NR) SR Rafael Rafaj (SNS) podal majetkové priznanie v riadnom termíne. Uviedol to pre TASR s tým, že sa ohradzuje voči medializovaným informáciám, podľa ktorých si, podobne ako viacerí ďalší verejní funkcionári, túto povinnosť nesplnil.

Problém podľa neho vznikol tým, že majetkové priznanie ako bývalý poslanec vyplnil na tlačive typu "C" s názvom "Oznámenie verejného funkcionára po skončení výkonu verejnej funkcie (po uplynutí jedného roka)".

Podľa zákona však v čase bezprostredne po skončení mandátu poslanca ešte musí vyplniť aj tlačivá typu "A" a "B". "Oznámenie podané 27. marca formulárom 'C' som okamžite po získaní informácií z médií doplnil dňa 20. mája úkonom doplnenia údajov vyplnením formulárov typu 'A,B' priamo do podateľne NR SR spolu s prílohami," uviedol pre TASR Rafaj.

"Povinnosť oznámenia verejného funkcionára som si splnil podaním vyplneného tlačiva doručenkou do NR SR cez Slovenskú poštu v zákonnej lehote 27. marca 2013. Mal som za to, že podľa názvu na webstránke je toto správny formulár podľa logickej úvahy, že prvý je pre súčasných verejných funkcionárov a druhý pre exposlancov," dodal s tým, že ďalšie údaje doplnil hneď, ako zistil, že je to potrebné.

"Dôrazne sa preto ohradzujem proti negatívnej medializácii ako o 'previnilcovi, ktorého zákon netrápi', pretože som sa vždy aj ako poslanec zákon snažil rešpektovať a dodržiavať. Počas šiestich rokov výkonu funkcie poslanca som oznámenie vždy riadne vyplnil a odovzdal," vyhlásil Rafaj s tým, že uvažuje aj o právnych prostriedkoch ochrany svojho mena. "Ako súkromná osoba protestujem, aby tí, ktorí si splnili povinnosť v zákonnom termíne, ale možno s chybou, boli v médiách či na výbore posudzovaní spolu v jednom vreci s tými, ktorí si povinnosť vôbec nesplnili. Verejne oznamujem, že v mojom prípade sa medziročne neudiala nijaká zmena ani v majetkových pomeroch, ani v konflikte záujmov," zdôraznil. Dodal, že osobne podporuje novelu zákona, ktorá by podrobnejšie upravila podávanie majetkových priznaní a nechcel by byť súčasťou "parlamentných a mediálnych hier" v súvislosti s jej prijímaním.

Tlačová agentúra SR 19. mája uviedla, že si povinnosť riadne podať majetkové priznanie nesplnili bývalí poslanci, štátni tajomníci či bývalé vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Podľa materiálu, ktorý má TASR k dispozícii, konštatovala, že medzi "previnilcami" sú napríklad bývalí poslanci za SNS Rafael Rafaj, Vincent Lukáč, exposlanci KDH Andrej Ďurkovský, Marián Radošovský, Július Stanko, bývalý poslanec SDKÚ-DS Ivan Chaban, exposlanci SaS Szilárd Somogyi, Jaroslav Suja aj bývalý poslanec Mostu-Híd Igor Sidor.

Materiál však spomína aj bývalú štátnu tajomníčku na ministerstve spravodlivosti Máriu Kolíkovú, bývalú dvojku na ministerstve kultúry Natáliu Cehlárikovú a bývalých štátnych tajomníkov rezortov financií a životného prostredia Branislava Ďuraju a Branislava Cimermana. Resty voči výboru pre nezlučiteľnosť funkcií má mať aj bývalý šéf NDS Ján Kotuľa a jeho bývalí kolegovia z vedenia NDS Ivan Sekera a Petr Rektorys.

Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) nedávno pre TASR potvrdil, že povinnosť podať majetkové priznania si tento rok nesplnil historicky najvyšší počet verejných funkcionárov od roku 2004, keď bol prijatý príslušný ústavný zákon. Povinnosť podať majetkové priznania do 2. apríla malo 650 verejných funkcionárov, včas si povinnosť splnilo len 599 z nich. Až 48 ich nepodalo vôbec.