Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rafaj: Ombudsmanka sa viac venuje cudzincom a menšinám ako Slovákom

Na snímke policajt kontroluje občiansky preukaz podpredsedu SNS Rafaela Rafaja počas demonštrácie Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku Dnes Hedviga, zajtra ty? Spravodlivosť pre všetkých! 30. apríla 2014 v Bratislave. Na protest sa prišiel pozrieť aj podpredseda SNS Rafael Rafaj v sprievode mladých ľudí, ktorí niesli vlajku SNS. Polícia ich však v dostatočnej vzdialenosti zastavila a legitimovala. Foto: TASR/Martin Baumann

Namiesto angažovania sa proti preventívnym zásahom polície voči výtržníkom z osád, by sa podľa SNS mala zaujímať o to, akú ústavnú ochranu svojich práv v praxi požíva radový poškodený občan.

Bratislava 28. júla (teraz.sk) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová by sa mala podľa SNS viac venovať slovenským občanom pri ochrane ich práv ako len cudzincom a menšinám. "Ombudsmanka by si mala okrem rôznych exotov, menšín, neprispôsobivých etník, cudzincov a azylantov oveľa intenzívnejšie všímať kopiace sa neriešené problémy s vynútiteľnosťou práva pre bežných ľudí na súdoch a úradoch," uviedol pre Teraz.sk prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

Drvivá väčšina slušných pracujúcich ľudí po skúsenosti s príslušnými štátnymi orgánmi, od ktorých očakáva spravodlivosť a urgentné vyriešenie ich problému, podľa neho nemá pocit o rovnom postavení občana ani pred zákonom, ani pred úradmi, súdmi a štátom. "Namiesto politického angažovania sa proti preventívnym zásahom polície voči výtržníkom z osád, by sa preto mala bývalá sudkyňa zaujímať o to, akú ústavnú ochranu svojich práv v praxi požíva radový statočný poškodený občan po konflikte s neprispôsobivými spoluobčanmi, mafiou, súdnou, úradnou a exekútorskou chobotnicou, šmejdami alebo bielymi goliermi," tvrdí Rafaj.

Dodáva, že ak ochrankyni práv leží na srdci zabezpečenie rovného postavenia strán, potom mala dávno napadnúť aj nerovnováhu medzi exekvovaným občanom a exekučnou imunitou štátu, keďže značnú časť občanov svojimi rozhodnutiami poškodil práve štát, ale im na rozdiel od štátu "svieti červená pri ich majetkovej ujme a odškodnení práve zo strany štátu". Rovnako tak by mala podľa Rafaja začať riešiť ekonomické prekážky chudobnejších ľudí pri domáhaní sa ochrany svojich zákonných práv, aby ľudia získali pocit, že štát je tu pre nich a nie oni pre štátnu byrokraciu.

"Národniari preto očakávajú, že verejná ochrankyňa práv bude rovnako dôsledne atakovať Ústavný súd SR pri každej žiadosti slušného občana - Slováka domáhajúceho sa výkonu a ochrany svojich práv, vrátane poukázania na kolíziu zákonov, respektíve garanciu výkonu jeho občianskych práv, ako to urobila najnovšie v prípade dvoch sťažujúcich sa azylantov," uzatvára podpredseda SNS.