Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R.Rafaj: Mládeži SNS nebolo umožnené protestné zhromaždenie

Rafael Rafaj Foto: TASR

Mládež SNS podala žiadosť o povolenie reakčného protestného zhromaždenia 30. apríla 2014 o 18.00 v Starom meste v Bratislave.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Mládeži Slovenskej národnej strany nebolo umožnené vyjadriť pokojný protest proti zhromaždeniu Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku na podporu Hedvigy Ž. M. Mládež SNS chcela týmto spôsobom vyjadriť obavy z možného ovplyvňovania súdu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková.

Mládež SNS podľa nej podala žiadosť o povolenie reakčného protestného zhromaždenia 30. apríla 2014 o 18.00 v Starom meste v Bratislave. Účelom zhromaždenia malo byť pokojné vyjadrenie nesúhlasu s ovplyvňovaním súdnych orgánov Slovenskej republiky, pričom protestné zhromaždenie sa malo konať ako pokojná reakcia na protest neformálnej záujmovej organizácie Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku, podporovaný politickými stranami Most-Híd a SMK. Mládeži SNS však toto zhromaždenie Miestny úrad Bratislava I. zamietol.

Podľa Mládeže SNS by totiž podporovatelia obžalovanej Hedvigy Ž. M., ktorá bola prokurátorom Generálnej prokuratúry 2. apríla 2014 obžalovaná z krivej výpovede a krivého svedectva, mali počkať na dovyšetrovanie prípadu, ukončenie súdneho procesu a na právoplatný rozsudok. Inak vyvstáva obava z ovplyvňovania nezávislých súdnych orgánov SR, ako aj z nerešpektovania práce orgánov činných v trestnom konaní a súdov.

"Členovia Mládeže SNS sa však na zhromaždení Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku zúčastnia ako fyzické osoby, vyjadria tak tichý protest proti tejto akcii a  budú i pozorne dohliadať na to, či sa organizátori a rečníci nedopustia ovplyvňujúcich a manipulatívnych výrokov. Mládeži SNS ide o dobré vzťahy s maďarskou menšinou na Slovensku, ale pri dodržiavaní zákonov a rešpektovania súdov, inak sa len zvyšuje napätie," uviedol predseda Mládeže SNS Maroš Pavlovič.

Prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj reagoval: "Po účelovom zamietnutí uplatnenia ústavného práva na slobodu prejavu a na znemožnenie šíriť pluralitu názorov som sa rozhodol, že sa dnes osobne zúčastním na slovenskom antiproteste za dodržiavanie zákonov každým v našej republike, vrátane Hedvigy Ž. M., politikov maďarských strán i miestneho úradu Staré mesto, ktoré zákaz vydalo, namiesto toho, aby vyčlenilo iný, najbližšie možný verejný priestor na antiprotest. Mám za to, že nátlakové akcie Okrúhleho stola Maďarov založené na etnickom vydieraní sú neprípustné a povzbudzujú protiprávne konanie a antislovenské postoje."

Neformálna záujmová organizácia Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku (OSMS) organizuje dnes, 30. apríla, protest na podporu Hedvigy Ž. M., ktorá sa podľa organizátorov demonštrácie pred viac ako siedmimi rokmi "ocitla v zlom čase na zlom mieste" a dnes je obžalovaná z krivej výpovede. Na tlačovej konferencii 22. apríla to vyhlásil hovorca OSMS Géza Tokár.

Na demonštrácii by sa podľa neho mali zúčastniť zástupcovia Reformovanej kresťanskej cirkvi, občianskych organizácií ako Csemadok, Zväz maďarských rodičov na Slovensku, ale aj zástupcovia slovenského občianskeho sektora a politických strán.