Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rafaj: Ústave chýba jednoznačnosť a vykonateľnosť v každodennom živote

Rafael Rafaj Foto: TASR

Pri príležitosti Dňa ústavy SR (1.9.) to pre TASR vyhlásil prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Ústave treba vrátiť primárnu dôveru občanov, ktorí sa v praxi stretávajú s jej obchádzaním, nejednoznačným výkladom, slabou vážnosťou či dokonca ignorovaním alebo porušovaním ich ústavných práv pri riešení nárokov, sporov alebo pri rokovaní s orgánmi štátu. Pri príležitosti Dňa ústavy SR (1.9.) to pre TASR vyhlásil prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"Ústava Slovenskej republiky by nemala byť neprehľadným dokumentom pre vyvolených právnikov a byrokratov, ale otvorenou knihou pre každého občana hľadajúceho oporu v právnej a inštitucionálnej chobotnici," tvrdí Rafaj.

Dodal, že keď sa americký občan odvolá na dodatok ústavy, "tak sú všetci v pozore, keď to urobí Slovák na Slovensku, tak vyvolá len úškrnok".

"Občan ani národ nemajú stále pocit, že ústava patrí aj im, že štát, súdnictvo a úrady sú tu pre nich. Kontroverznou sa javí aj stále rozsiahlejšia asimilácia ústavy nadradenosťou európskych noriem a ich automatickou aproximáciou," vyhlásil podpredseda SNS.

Slušní ľudia sú podľa neho rozčarovaní praxou obchádzajúcou ústavné garancie rovnosti práv a povinností najmä pri istej sociálne a kultúrne neprispôsobivej skupine obyvateľstva.

Na rozdiel od niektorých ústav členských štátov EÚ, napríklad írskej, francúzskej či španielskej, "slovenskému individuálne poňatému zákonu zákonov" chýba podľa Rafaja kolektívny a národne zjednocujúci prvok. "Posilňovanie hodnotovej línie v ústave by preto podľa národniarov malo pokračovať aj ustanovením základných spoločných práv národa, napríklad práva na sebaobranu a sebazáchovu pred národným ohrozením alebo zánikom," vyhlásil Rafaj.