Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rakúske veľvyslanectvo otvorilo v Bratislave nové priestory

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (vpravo) a rakúsky rezortný kolega Michael Spindelegger prestrihávajú pásku počas otvorenia nových priestorov rakúskeho veľvyslanectva Foto: TASR/Martin Baumann

Ambasáda sa z priestorov na Ventúrskej ulici presťahovala na Hodžovo námestie oproti Prezidentskému palácu.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Rakúske veľvyslanectvo na Slovensku sídli v nových priestoroch. Dnes ho oficiálne otvorili ministri zahraničných vecí Rakúska a Slovenska. Ambasáda sa z priestorov na Ventúrskej ulici presťahovala na Hodžovo námestie oproti Prezidentskému palácu.

Zmenu ocenil šéf rakúskej diplomacie Michael Spindelegger. Ako povedal, predtým sa nachádzali vo veľmi pekných, ale drahých priestoroch. Zmenou adresy ročne ušetria okolo 130.000 eur. Zároveň pochválil novú polohu, z ktorej je podľa neho blízko ku všetkým dôležitým inštitúciám. "V týchto dňoch bežne zatvárame veľvyslanectvá, a toto je jedna z mála príležitostí otvoriť novú ambasádu. Ale stojí to za to, lebo so Slovenskom máme výborné vzťahy," uviedol Spindelegger s tým, že sa to netýka iba vzťahov v ekonomickej oblasti.

Podľa jeho slovenského partnera Miroslava Lajčáka otvorenie nových moderných priestorov môže symbolizovať novú dynamiku, ako aj modernú éru spolupráce a priateľstva medzi Slovákmi a Rakúšanmi. Zároveň vyjadril presvedčenie, že sa v nich uskutoční množstvo dôležitých podujatí a nadviažu sa nové kontakty.

Obaja ministri sa opäť stretnú cez víkend, a to na diplomatickom tenisovom turnaji v Bratislave, ktorý sa koná pod taktovkou MZV SR. Ich exhibičný zápas sa uskutoční v nedeľu 16. septembra, pričom Spindelegger dnes vyhlásil, že sa chystá Lajčáka poraziť. V júli sa na podobnom charitatívnom turnaji v dolnorakúskej obci Oberwaltersdorf zúčastnil šéf slovenskej diplomacie.