Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V rakúskej prihraničnej obci Edelstal privítajú nových Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Starosta Gerald Handig však očakáva, že prídu nielen noví, ale aj pôvodní obyvatelia obce.

Bratislava/Edelstal 16. januára (TASR) - Miestny úrad v rakúskej prihraničnej obci Edelstal pripravil na stredu 20. januára informačné podujatie „Edelstal von A bis Z“ (Edelstal od A po Z). Ako je uvedené v koncoročnom spravodajcovi obce, podtitul „Ich bin neuer Edelstaler, ja som nový Edelstaler, ich bin neue Edelstalerin, ja som nová Edelstalerinka," ráta najmä s účasťou nových obyvateľov obce, z ktorých drvivá väčšina sú Slováci.

Starosta Gerald Handig však očakáva, že prídu nielen noví, ale aj pôvodní obyvatelia obce, aby sa mohli spolu zoznámiť. „Informácie o tom, ako obec funguje, sú najmä pre nových obyvateľov. Tí pôvodní to vedia, pre nás je však dôležité, aby sa navzájom spoznali a porozumeli si," uviedol Handig s tým, že oslovili aj zástupcov spolkov a záujmových organizácií obce.

„V Edelstale je veľa možností, ako sa začleniť do kultúrneho a spoločenského života obce," povedal pre TASR Slovák Dalibor Trebichalský, ktorý pôsobí v obecnom hasičskom zbore, vo futbalovom klube, kde zároveň trénuje malých futbalistov. „Radnica organizuje kultúrne podujatia pravidelne, podobne aj spolky, ako je napríklad združenie „Gesundes Dorf“ (Zdravá dedina), ktorá sa snaží dostať do povedomia obyvateľov, že zdravie síce nie je všetko, ale bez zdravia nie je nič," spresnil Trebichalský. Na najbližšom stretnutí združenia Gesundes Dorf koncom januára si napríklad záujemcovia vyskúšajú, ako sa pára perie.