Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rakvu M. Kováča budú viezť na lafete historickej húfnice vz. 38/74

Michal Kováč, rekonštruovaná húfnica, kombo snímka Foto: TASR/VHÚ

Pohreb slovenského exprezidenta Michala Kováča vo štvrtok 13. októbra bude dôstojný, s vojenskými poctami, rakvu s telesnými pozostatkami bude na lafete húfnice ťahať vojenské vozidlo.

Bratislava 11. októbra (Teraz.sk) - Slovensko sa 13. októbra 2016 rozlúči so svojim prvým prezidentom Michalom Kováčom. Dejiskami poslednej rozlúčky s politikom, ktorý priniesol osobnú obeť demokratickému charakteru štátu, budú Rytierska sieň Bratislavského hradu, nádvorie Prezidentského paláca, Dóm svätého Martina a historický Ondrejský cintorín.

Odstupujúci prezident SR Michal Kováč počas slávnostnej rozlúčky na nádvorí Grassalkovichovho - Prezidenského paláca v Bratislave 2.marca 1998. Foto: Vladimír Benko - TASR
Foto: TASR Vladimír Benko


Pozostatky M. Kováča povezú na časti jeho štátneho pohrebu, ako bývalého najvyššieho veliteľa ozbrojených síl, na lafete delostreleckej húfnice z fondu Vojenského historického múzea v Piešťanoch, ktorá je upravená na protokolárne účely. Truhla bude zakrytá štátnou vlajkou. Na nádvorí Prezidentského paláca bude posledná rozlúčka s exprezidentom Kováčom s vojenskými poctami.

Delostrelecká húfnica Československej ľudovej armády 122 mm vzor 38/74.
Foto: www.vhu.sk



Delostrelecká húfnica 122 mm vz. 38/74 váži 2790 kilogramov a jej maximálny dostrel bol takmer 12 kilometrov. Do výzbroje Československej armády sa rekonštruovaná húfnica dodávala v rokoch 1975 až 1978. Po roku 1993 prevzala časť húfnic do svojej výzbroje aj Armáda Slovenskej republiky. Z jej výzbroje boli húfnice vz. 38/74 vyradené začiatkom roka 1994.




Z Prezidentského paláca pôjde smútočný sprievod s pozostatkami exprezidenta už na civilnom vozidle do dómu sv.Matina, kde bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský odslúži zádušnú omšu a s príhovormi prezidenta SR Andreja Kisku, poľského exprezidenta Lecha Wallesu, šéfa Odboru zahraničných politiky Kancelárie prezidenta SR Pavla Demeša a bývalého hovorcu prezidenta Jozefa Sitka. Súkromná rozlúčka rodiny so zosnulým Michalom Kováčom sa uskutoční na Ondrejskom cintoríne.

Pozrite si video z rozlúčky s posledným prezidentom ČSFR a prvým prezidentom Českej republiky Václavom Havlom:


Prevoz telesných pozostatkov prezidenta na lafete s vojenskými poctami je plne v súlade s tradíciami bývalého spoločného štátu Čechov a Slovákov, ale aj spôsobu vzdania úcty v iných krajinách. Udialo sa tak na pohrebe českého prezidenta Václava Havla, na poslednej ceste prvého česko-slovenského prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka a prezidenta Československej socialistickej republiky a armádneho generála Ludvíka Svobodu. Podobne prevážali delostreleckej lafete telesné pozostatky zahalenej štátnou vlajkou rakúskeho prezidenta Thomasa Klestila a poľského prezidenta Lecha Kaczyńského.

Na lafete húfnice tohto typu absolvoval svoju poslednú cestu prezident ČSSR generál Ludvík Svoboda 26. septembra 1979. Trenčín, 8. novembra 2012. FOTO TASR - Radovan Stoklasa
Foto: TASR - Radovan Stoklasa