Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rasový motív by mal byť priťažujúcou okolnosťou pri trestnom čine

V rámci odporúčaní pre SR to uvádza Správa Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Slovensko by malo Trestný zákon rozšíriť o jednoznačné ustanovenie, podľa ktorého bude rasový motív priťažujúcou okolnosťou pri všetkých trestných činoch. V rámci odporúčaní pre SR to uvádza Správa Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii (ECRI) o Slovensku, ktorá je výsledkom piateho monitorovacieho cyklu. ECRI správu zverejnila v utorok (16. 9.)prostredníctvom Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP).

Ako správa konštatuje, neexistuje žiadny právny predpis, podľa ktorého by sa rasový motív mal považovať za priťažujúcu okolnosť pri všetkých trestných činoch. Medzi prejavy rasistického správania a rasovej diskriminácie by mali podľa ECRI patriť pritom aj prejavy spojené s občianstvom a jazykom obetí takéhoto správania. ECRI navrhuje, aby sa motívy z dôvodu rasy, farby pleti, jazyka, náboženstva, občianstva a národného či etnického pôvodu stali priťažujúcou okolnosťou pri každom trestnom čine. ECRI rovnako odporúča, aby sa trestným činom stalo aj hanobenie, vyhrážanie sa a podnecovanie k nenávisti proti osobe či skupine osôb z dôvodu ich jazyka.

V rámci piatej správy stanovuje ECRI celkovo 30 odporúčaní, ktoré sa týkajú posilnenia antidiskriminačných nástrojov, podpory zamestnávania i vzdelávania Rómov a ich začleňovania do majoritnej spoločnosti i opatrení na lepšiu integráciu cudzích štátnych príslušníkov v SR.

Správa ECRI konštatuje, že po prijatí predchádzajúcej štvrtej správy v decembri 2008 sa na Slovensku dosiahol pokrok v mnohých oblastiach. Za pozitíva považuje ECRI dôraznejší boj proti popieraniu, spochybňovaniu či schvaľovaniu holokaustu, rovnako uznanie sexuálnej orientácie ako motívu trestného činu za priťažujúcu okolnosť. ECRI kladne hodnotí aj nástroje na podporu inklúzie marginalizovaných rómskych komunít i verejné aktivity ombudsmanky.

Európska komisia proti rasizmu a intolerancii (ECRI) je orgánom Rady Európy pre ľudské práva zloženým z nezávislých odborníkov, ktorý monitoruje problematiku rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, neznášanlivosti a diskriminácie z dôvodov, ako sú rasa, národný/etnický pôvod, farba pleti, občianstvo, náboženstvo a jazyk (rasová diskriminácia). Vypracúva správy a vydáva odporúčania pre členské štáty. Účelom monitorovania krajín je preskúmanie situácie vo vzťahu k prejavom rasizmu a intolerancie v členských štátoch Rady Európy. Monitorovanie prebieha v 5-ročných cykloch a ročne sa pokryje 9 – 10 štátov.