Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

VIDEO: Richard Raši: Slovensko si zaslúži národný futbalový štadión

Na snímke sprava predseda vlády SR Peter Pellegrini a podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši počas rokovania vlády SR, ktoré sa uskutočnilo na pozvanie guvernéra NBS Petra Kažimíra v priestoroch Národnej banky Slovenska v Bratislave 29. januára 2020. Foto: TASR/AP

Raši si na rokovaní chce vypočuť argumenty o zvýšení ceny. Pokiaľ viem, pôvodne žiadaná navýšená cena bola vyššia, ako je tá, o ktorej budeme rozhodovať, uviedol.

Bratislava 29. januára (TASR) – Slovensko si zaslúži mať národný futbalový štadión, ktorý bude dôstojným stánkom pre slovenskú reprezentáciu a divákov a bude spĺňať najvyššie medzinárodné štandardy. Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) to uviedol v súvislosti s prerokovávaným bodom na stredajšom rokovaní vlády o schválení dodatku, ktorým sa zvyšuje pôvodná kúpna cena za Národný futbalový štadión (NFŠ).

Raši si na rokovaní chce vypočuť argumenty o zvýšení ceny. "Pokiaľ viem, pôvodne žiadaná navýšená cena bola vyššia, ako je tá, o ktorej budeme rozhodovať,“ uviedol v súvislosti s procesom stanovenia odkupnej ceny za štadión a návrhu odkupnej ceny zo strany súčasného vlastníka.



Ďalší ministri prichádzajúci na vládu sa tiež vyjadrili, že si chcú vypočuť argumenty o tom, čo spôsobilo zvýšenie odkupnej ceny.

Po posúdení oprávnenosti zvýšených nákladov na výstavbu, ktoré pre Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR realizovala poradenská spoločnosť, stúpla cena za zhotovenie NFŠ na takmer 98,5 milióna eur. Je to o vyše 23 miliónov viac, ako je stanovená maximálna súhrnná suma v zmluve o budúcej kúpnej zmluve. Vláda bude rokovať o schválení dodatku, ktorým sa zmluvná čiastka zvýši.



Zvýšené náklady vznikli v dôsledku dodatočných prác súvisiacich s bezpečnostnou infraštruktúrou štadióna a štandardom Európskej futbalovej únie (UEFA), takisto predĺžením výstavby, nárastu cien práce i materiálov.

NFŠ začali stavať na začiatku septembra 2016. Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna a NFŠ poskytnúť dotáciu vo výške 27,2 milióna eur. Tá bude odrátaná z ceny pri odkúpení.