Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Raslavice sú príkladom, ako zamestnať Rómov a zlepšiť infraštruktúru

Na snímke zamestnanci obecného podniku v Raslaviciach v zbernom dvore. Foto: TASR/František Iván

Obec patrí medzi tie, ktoré boli v uplynulom programovom období úspešné pri podpore projektov.

Raslavice 15. januára (TASR) – V obci Raslavice v okrese Bardejov zamestnali vlani 64 ľudí z radov nezamestnaných, z ktorých bolo 37 z rómskej komunity. Pracovali v obecných službách, ale aj v novozaloženom Obecnom podniku. Samospráva dokázala získať na ich mzdy peniaze z úradu práce aj prostredníctvom projektov určených pre Rómov. Podarilo sa jej spojiť investičné projekty so zamestnávaním ľudí, ktorí sa nevedia uchytiť na trhu práce. Vďaka tomu si vylepšili infraštruktúru obce. Informoval o tom dnes na tlačovej besede starosta Raslavíc Marek Rakoš.

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák uviedol, že Raslavice sú pozitívnym príkladom toho, že rómska problematika sa riešiť dá, na čo sa môžu rozumne využívať verejné zdroje. Raslavice patria k obciam, ktoré boli v uplynulom programovom období úspešné pri podpore projektov a získali z balíka peňazí určených pre Rómov takmer 1,2 milióna eur. Tieto peniaze išli na rekonštrukciu materskej školy, ale aj na tvorbu pracovných miest.

Za posledné obdobie tu boli úspešní vo viacerých projektoch. „Som rád, že sa nám podarilo v tejto obci postaviť komunitné centrum, zdravotné stredisko, investovať peniaze do životného prostredia a v týchto projektoch zamestnať aj prostredníctvom týchto verejných zdrojov 64 ľudí,“ povedal Pollák. Ako uviedol, táto obec si vybrala ťažšiu cestu. Nenašla si skúsenú firmu, ktorá jej postaví škôlku na kľúč, ale zamestnala vlastných ľudí vrátane Rómov, ktorí by si inde prácu nenašli. Na výsledku sa ukázalo, že dokázali odviesť kvalitnú prácu. Čo by malo byť motiváciou aj pre iné samosprávy. Podobné programy a projekty zamerané aj na ľudské zdroje budú fungovať aj v novom programovom období, povedal Pollák.

Starosta konkretizoval, že v Obecnom podniku zamestnali 31 ľudí, z toho 16 Rómov, ktorí sa venovali okrem stavebnej činnosti aj pestovaniu zeleniny na štyroch hektároch pôdy. Vypestovali mrkvu, petržlen a zemiaky, ktorými zásobovali školskú jedáleň a mohli časť produkcie aj predať. V tomto roku plánujú na desiatich hektároch pestovať aj ďalšie druhy zeleniny.



V stavebnej činnosti práve dokončili rekonštrukciu materskej školy, ktorú postavili na základoch bývalej škôlky. Prístavbou a nadstavbou ju kapacitne rozšírili na štyri triedy a 90 miest. „Peniaze, ktoré sme dostávali z EÚ, nešli len na investície, ale mohli sme pri tom zamestnať aj ľudí a urobiť si tieto práce viac-menej svojpomocne. Podnik vznikol vlani v máji, prvých ľudí sme zamestnali od júla. Začali sme v areáli základnej školy, kde sme urobili asi 1000 metrov štvorcových plochy zámkovej dlažby. Následne sa zatepľovala hospodárska budova, prebiehala tu výmena okien a rekonštrukcia strechy,“ uviedol starosta. V auguste sa pustili do prestavby materskej školy, začínali s búracími prácami a za štyri mesiace objekt kompletne dokončili. V Obecnom podniku si muži zarobili v čistom 450 eur a ženy 350 eur mesačne. Pracovné zmluvy s nimi obec uzavrela na dohodnutý čas. Obecný podnik zaznamenal zisk 40.000 eur, väčšiu časť použili na prvú splátku pri kúpe obecného autobusu.

Formou obecných služieb pracovalo v Raslaviciach vlani 34 ľudí, z toho 21 Rómov. Pracovali na zbernom dvore, ako členovia občianskej hliadky, v komunitnom centre a pri pomocných prácach na skrášľovaní terénu.

V tomto roku by sa radi pustili do výstavby dvoch bytoviek, chcú začať vyrábať zámkovú dlažbu a pokračovať v poľnohospodárskej produkcii.