Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Ratifikačné listiny parížskej dohody sú už v depozitári OSN

Na snímke minister životného prostredia SR László Sólymos. Foto: TASR - Jakub Kotian

Listiny v sídle OSN oficiálne odovzdá minister životného prostredia Sólymos za účasti eurokomisára pre politiku zmeny klímy Ariasa Caňetu a ostatných ministrov EÚ, ktorí ukončili ratifikáciu dohody.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Ratifikačné listiny parížskej klimatickej dohody za Európsku úniu aj Slovensko sú už uložené v depozitári OSN v New Yorku. TASR informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Listiny v sídle OSN v piatok (7. 10.) oficiálne odovzdá minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) za účasti eurokomisára pre politiku zmeny klímy Miguela Ariasa Caňetu a ostatných ministrov EÚ, ktorí ukončili ratifikáciu dohody.

Listiny sa tak do depozitára dostali dva dni po tom, ako ratifikáciu klimatickej dohody schválili v utorok (4. 10.) europoslanci. "Zohľadnili sme medzinárodné okolnosti, rozhodli sme sa konať rýchlo a efektívne. EÚ sa tak stala spúšťačom Parížskej dohody," uviedol Sólymos.

Dohoda nadobudne platnosť v 30. deň po dni, keď najmenej 55 zmluvných strán dohovoru, ktoré celkovo zodpovedajú minimálne za 55 percent globálnych emisií skleníkových plynov, uloží svoje ratifikačné listiny u depozitára.

Parížska dohoda bola prijatá 12. decembra 2015 ako výsledok medzinárodného úsilia od roku 2011 konsenzom 196 strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy. Jej cieľom je obmedziť rast globálnej teploty do konca storočia o maximálne dva stupne Celzia a podľa možnosti významne pod túto hodnotu, len o 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím. V druhej polovici 21. storočia by sa mala dosiahnuť uhlíková neutralita, teda by sa malo vypustiť len toľko emisií skleníkových plynov, koľko ekosystémy dokážu zachytiť.