Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

RE odporúča SR zlepšiť financovanie samospráv a riešiť fragmentáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Kongres tiež poukázal na nedostatok lokálnych finančných zdrojov a na rozdiely medzi pridelenými financiami a skutočnými nákladmi na úlohy, ktoré štát deleguje na miestne orgány.

Štrasburg 27. októbra (TASR) - Kongres miestnych a regionálnych samospráv pri Rade Európy vyzval v piatok slovenské orgány, aby riešili problémy spojené s fragmentáciou obcí, zlepšili financovanie miestnych orgánov a revidovali systém fiškálneho vyrovnávania. Vyplýva to z piatkového odporúčania, v ktorom kongres hodnotí implementáciu Európskej charty miestnej samosprávy na Slovensku. Informuje o tom TASR.

Kongres v odporúčaní privítal zosúladenie volebných a funkčných období miestnej a regionálnej samosprávy, vytvorenie Najvyššieho správneho súdu, reformu verejnej správy a zavedenie programov ako Efektívna verejná správa.

Znepokojenie vyjadril nad fragmentáciou miestnej samosprávy. Podľa kongresu totiž vedie k obmedzeniu administratívnych kapacít a finančných zdrojov, čo bráni poskytovaniu kvalitných služieb občanom. Kongres preto slovenským orgánov odporučil, aby podporili dobrovoľné spájanie samospráv a spoluprácu medzi obcami.

Kongres tiež poukázal na nedostatok lokálnych finančných zdrojov a na rozdiely medzi pridelenými financiami a skutočnými nákladmi na úlohy, ktoré štát deleguje na miestne orgány. Podľa kongresu je potrebné zabezpečiť primerané financovanie miestnych a regionálnych orgánov a tiež posilniť ich finančnú autonómiu.

Systém fiškálneho vyrovnávania na Slovensku označil kongres za neúčinný. V plnej miere totiž podľa neho neodstraňuje následky nerovnomerného rozdelenia finančných zdrojov. Podľa kongresu taktiež chýbajú fiškálne právomoci na regionálnej úrovni. Zlepšiť treba aj komunikáciu medzi orgánmi.

Na záver kongres Slovensko vyzval, aby podpísalo a ratifikovalo dodatkový protokol k Európskej charte miestnej samosprávy o práve zúčastňovať sa na záležitostiach samosprávy. Slovensko túto chartu ratifikovalo 1. februára 2000.

Odporúčanie Kongresu je založené na zisteniach správy o implementácii Európskej charty miestnej samosprávy na Slovensku, ktorú vypracovali spravodajcovia Matthias Gysin zo Švajčiarska a Levan Žoržoliani z Gruzínska.