Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Politici a politológovia reagujú na zostavenie Ficovej vlády

Robert Fico Foto: TASR/ Martin Baumann

Prezident Ivan Gašparovič víta odbornosť. Naopak podľa Kaníka má budúca vláda vyvolať ilúziu, že sa stará o občanov.

Bratislava 30. marca (TASR) - Hoci výber členov vlády je v plnej právomoci dezignovaného premiéra Roberta Fica (Smer-SD), prezident SR Ivan Gašparovič privítal, že sa šéf sociálnych demokratov pri rozhodovaní v prvom rade riadil odbornosťou a nie straníckym zaradením kandidátov. Postoj hlavy štátu pre TASR tlmočil jeho hovorca Marek Trubač.

"Prezident je veľmi rád, že budúci premiér Robert Fico ešte predtým, ako uzavrel nominácie na nových členov svojho kabinetu, konzultoval výber jednotlivých členov vlády s hlavou štátu, a to niekoľkokrát. Tým, že prezident vybral a poveril zostavením vlády víťaza volieb Roberta Fica, preberá predseda Smeru-SD plnú zodpovednosť za konanie aj činnosť svojich budúcich ministrov," povedal Trubač. Dodal, že prezident bude akceptovať nominácie premiéra i prípadné budúce návrhy premiéra na odvolanie členov vlády.


Nestraníci vs. samostatná politika

Hoci obsadenie troch postov vo vláde nestraníkmi je v niektorých prípadoch pozitívnym prekvapením, nedá sa čakať, že by títo ľudia robili inú politiku než dominantný Smer-SD. Konštatoval to dnes politológ Grigorij Mesežnikov na margo zloženia budúceho kabinetu, ktorý dnes predstavil budúci premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Smer svojich silných ľudí presadil do pozícii, kde budú presadzovať stranícku líniu. V niektorých rezortoch, kde asi nemajú dostatok odborných kapacít, alebo sú problematické, a stranícke nominácie by tam nepriniesli očakávaný efekt, tak tam dal predseda Smeru skôr odborníkov," zhodnotil Mesežnikov. "Očakávať, že nestraníci budú robiť nejakú samostatnú politiku, ktorá nebude lojálna voči Smeru, tak to je samozrejme nereálne očakávanie. Táto vláda je vládou jednej strany a programové vyhlásenie vlády bude k tomuto podľa mňa veľmi jasné," doplnil.

Budúca vláda má vyvolávať ilúziu

Budúca vláda Roberta Fica (Smer-SD), ktorej zloženie dnes líder sociálnych demokratov predstavil verejnosti, môže byť lepšia ako vláda v rokoch 2006 až 2010, lebo bude jednofarebná a pod väčšou kontrolou. Pre TASR to dnes uviedol predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník s tým, že nová garnitúra si bude zrejme dávať väčší pozor na prešľapy.

"Ale myslím si, že nebude lepšia z hľadiska posunu Slovenska na vyššiu úroveň. Je to vláda, ktorá má vyvolávať ilúziu, že sa stará o občanov, ale najmä má plniť záujmy skupín, ktoré reprezentuje," zdôraznil Kaník.

Podľa jeho slov je to silne "biznis vláda", lebo viaceré veľmi dôležité a z hľadiska rozpočtu tučné rezorty sú obsadené ministrami s veľmi silným napojením na podnikateľské kruhy. "Na druhej strane niektoré rezorty, ktoré súvisia s ideologickými prioritami Smeru, najmä rezort práce, je obsadený človekom (Ján Richter, pozn. TASR), ktorý počas celého života nerobil nič iné, len bol plateným funkcionárom strany. Najprv bol okresným tajomníkom KSS, potom plateným funkcionárom v SDĽ a následne Smeru. To značí, že to bude človek, ktorý bude stranícke videnie pretavovať do politiky rezortu a nedá sa očakávať odborný prístup na úrovni ministra. Jedine, že to budú zachraňovať pracovníci na nižších úrovniach," dodal Kaník, ktorý pôsobil vo vláde Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) ako minister práce.

"Ide o achilovú pätu celého radu predošlých vlád a či práve táto dáma tú náročnú úlohu zvládne, je zatiaľ otvorenou otázkou," uviedol.

Zloženie vlády, ktoré predstavil Fico, politológa neprekvapilo a nečaká ani to, že by sa politika sociálnych demokratov výrazne zmenila oproti predchádzajúcemu obdobiu. Ústretovosť, ktorú Smer-SD prejavuje voči opozícii, je podľa neho skôr formálna a ponúknuté posty považuje za samozrejmosť.

Otázniky u Mesežnikova vyvoláva napríklad obsadenie ministerstva obrany. Silový rezort by mal po 4. apríli prevziať bratislavský krajský šéf sociálnych demokratov Martin Glváč. "Boli o ňom v posledných dňoch zverejnené informácie, ktoré by som povedal, nútia k istej opatrnosti. Tiež sa ukázalo, že to, čo možno nebolo dostatočnou kvalifikáciou na plnenie funkcie ministra spravodlivosti, o ktorej sa v súvislosti s ním hovorilo, tak sa nepovažuje na prekážku pri plnení funkcie ministra obrany," poukázal Mesežnikov.

Osvedčení politici

"Ostáva otáznym, akým spôsobom naplnia svoj ministerský mandát pán Glváč s pánom (Petrom) Žigom, ktorých dlhodobá odborná orientácia bola na míle vzdialená ako od rezortu obrany, tak aj od rezortu životného prostredia," doplnil túto tému politológ Michal Horský.

Horský však celkové zloženie vlády hodnotí pozitívnejšie ako Mesežnikov. Fico podľa neho pristupoval k ministerským nomináciám zodpovedne a na posty vo vláde dosadil "osvedčených politikov". Vyzdvihol pritom aj to, že jeden z postov podpredsedov vlády dostane aj nestraník Miroslav Lajčák. Z hľadiska zloženia vlády Horský za problematické považuje nízky počet žien v budúcom kabinete. Do vlády totiž zasadne len jedna, a to Zuzana Zvolenská ako šéfka rezortu zdravotníctva.


Politológ pritom nečaká, že by rokovania budúcej vlády mohli byť celkom jednostranné. Poukázal pritom, že Fico zvažuje vytvorenie tzv. Rady solidarity a dohliadať na kabinet má aj jeho zbor poradcov. "Preto ministri svoje rozhodnutia nebudú môcť iba ľahkovážne predkladať parlamentnej väčšine vlastného poslaneckého klubu, ale zrejme budú musieť brať ohľad aj na tieto dva orgány," komentoval.


Matovič verí , že R. Fico sa poučil

Slovensko si zaslúži, aby sa neopakovala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) z rokov 2006 až 2010 hlavne z pohľadu rozkrádania a tunelovania. Pre TASR to dnes uviedol líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič, ktorý praje budúcej vláde všetko dobré a verí, že sa Fico z minulosti poučil.

"Smer-SD má unikátnu príležitosť presadiť možno aj zásadné reformy, ktoré sa z pochopiteľných dôvodov v žiadnej koaličnej vláde presadiť nedajú. A tiež verím, že Fico a Smer-SD odolajú pokušeniu zneužiť moc," vyhlásil Matovič po tom, ako Fico po rokovaní straníckeho predsedníctva predstavil zloženie nového kabinetu.

Matovič je presvedčený, že jednofarebná vláda Smeru-SD bude v porovnaní s kabinetom Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) na tisíc percent lepšia z hľadiska hádok či rozporov. "Keďže tu bude jeden názor, na verejnosť nebudú prenikať nijaké rozpory. Myslím si ale, že bude horšia v protikorupčnom nasadení, aj keď by sme to nechceli, ale obávam sa, že niektoré veci sú geneticky dané," dodal Matovič.



SaS nechce súdiť nominácie na ministrov, počká, ako budú pôsobiť v rezortoch

Strana SaS nechce súdiť jednotlivé nominácie Smeru-SD na ministrov, počká si na programové vyhlásenie vlády a na to, ako budú jednotliví ministri pôsobiť v rezortoch. Liberáli nespochybňujú silný mandát sociálnych demokratov, no pripomínajú, že ani ich volebný výsledok ešte neznamená, že Slovensko patrí Smeru-SD. "Patrí všetkým jeho občanom," píše SaS na svojej internetovej stránke.

SaS sa obáva, že v otázkach, ako je očista verejného života, zlepšenie vymáhateľnosti práva, zastavenie zadlžovania, rešpektovanie písaných i nepísaných pravidiel demokratickej správy vecí verejných, strana Smer-SD zlyhá ako v minulosti. Liberáli sa tiež obávajú toho, že Smer-SD bude nekritickým prijímateľom rozhodnutí bruselskej byrokracie, ktoré poškodzujú Slovensko.

SaS varuje pred zrušením rovnej dane

Strana Richarda Sulíka na internete zároveň varuje pred zámerom Smeru-SD zrušiť rovnú daň a pred návratom "k deštruktívnym zásahom do druhého dôchodkového piliera". Sociálnym demokratom podľa sulíkovcov chýba predstava o reálnych úsporách vo verejnej správe, o zefektívnení správy štátu, o dôležitých reformách v zdravotníctve, justícii, školstve, vede, o zlepšovaní podnikateľského prostredia.

Liberáli plánujú byť zodpovednou opozíciou. "Nasledujúce volebné obdobie chápeme zároveň ako priestor na konsolidáciu slovenskej pravice, na obrodu jej vitálnych síl a na vznik nových myšlienok a skúseností," píšu na internete.

Kabinet budúceho premiéra Fica bude mať vrátane predsedu desať straníkov a štyroch nestraníkov. Šéf sociálnych demokratov 20 dní po parlamentných voľbách po rokovaní straníckeho predsedníctva oznámil, že ministrom vnútra bude Robert Kaliňák, kultúre bude šéfovať Marek Maďarič a financiám Peter Kažimír. Rezort obrany povedie Martin Glváč, agenda rezortu životného prostredia pripadla Petrovi Žigovi, post šéfa rezortu dopravy získa Ján Počiatek, rezort školstva Dušan Čaplovič. Ján Richter bude viesť ministerstvo práce a Ľubomír Jahnátek ministerstvo pôdohospodárstva.

Post ministra spravodlivosti pripadne nestraníkovi Tomášovi Borecovi. Nestraník by mal viesť aj ministerstvo hospodárstva - Ján Valko, no jeho pozícia zatiaľ nie je istá a strana sa ním ešte bude zaoberať. Z radov Smeru-SD nepochádzajú budúca ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská ani nominant na šéfa diplomacie Miroslav Lajčák. Neobsadená je aj funkcia podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny, no tá viac existovať nebude. Po zmene kompetenčného zákona sa má zamerať na investičné aktivity a obsadí ju Ľubomír Vážny.


SMK: Za Ficovej vlády nemôžu menšiny rátať s krokmi vpred

Plánované zrušenie postu vicepremiéra pre ľudské práva a národnostné menšiny vo vláde Roberta Fica (Smer-SD) podľa SMK poukazuje na fakt, že národné komunity na Slovensku nemôžu rátať s krokmi vpred.

"Zachovanie status quo je prostriedkom ďalšej asimilácie maďarskej menšiny a ďalším dôvodom na presťahovanie do zahraničia," uviedla hovorkyňa strany Helena Fialová po dnešnom zasadnutí Rady predsedov, ktorá sa zaoberala aktuálnymi otázkami a pripravovaným programom vlády Roberta Fica. SMK skonštatovala, že kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) nezaradil do svojho programu komplexný zákon o menšinách a vytvárajúca sa Ficova vláda ho ani len nespomenula.

Cieľom dnešného zasadnutia Rady predsedov SMK bolo zhodnotenie výsledkov parlamentných volieb a rokovanie o budúcnosti strany. "SMK pokladá za svoj hlavný cieľ účinnejšiu ochranu záujmu menšinových komunít, a to nielen zachovaním doteraz vytvoreného legislatívneho stavu, ale aj jeho ďalším rozvíjaním," doplnila Fialová s tým, že strana je v týchto otázkach otvorená viesť s každým konštruktívny dialóg.

Strana sa dnes zaoberala aj prípravou zasadnutia Republikovej rady SMK, ktoré je naplánované na 21. apríla.