Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcie osobností na úmrtie Michala Kováča

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Na úmrtie prvého prezidenta novodobej Slovenskej republiky už reagovali všetci traja najvyšší ústavní činitelia, prezident A.Kiska, predseda NR SR A.Danko, aj premiér R.Fico a pripájajú sa ďalší.

Bratislava 5. októbra (Teraz.sk) - Vo veku 86 rokov dnes zomrel prvý prezident samostatnej SR Michal Kováč.

Prezident SR A. Kiska



Odišiel prvý prezident moderného slovenského demokratického štátu. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska. TASR o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

"Pán Michal Kováč bol prezidentom v zložitom období rokov 1993-1998, kedy sa zvádzal bezohľadný a doslova surový zápas o vnútorný charakter a budúcnosť Slovenskej republiky na mape Európy a sveta. Pán prezident Kováč v tomto zápase obstál a svojím pôsobením pomohol Slovensku nezísť úplne z cesty, ktorá nás potom postupne priviedla do európskej rodiny slobodných národov a štátov. Aj jeho zásluhou," povedal slovenský prezident.

Podľa jeho slov je poľutovaniahodné a aj charakteristické pre našu dobu, že sa nedožil aktov justičnej spravodlivosti za únos svojho syna, po ktorých tak veľmi túžil, tak ako neboli napravené morálne a materiálne krivdy z prvých rokov slovenskej štátnej samostatnosti v 90. rokoch minulého storočia.

Andrej Kiska sa poďakoval bývalému prezidentovi SR. "Ďakujeme, pán prezident. Česť jeho pamiatke, česť pamiatke pána prezidenta Michala Kováča," dodal.



Exprezident Rudolf Schuster



Úmrtie bývalého prezidenta SR Michala Kováča ma prekvapilo vzhľadom na zlepšenie jeho zdravotného stavu. Povedal pre TASR exprezident Rudolf Schuster, ktorý tento post zastával v rokoch 1999 až 2004.

"Je mi to veľmi ľúto. Poznal som ho zblízka, ako predseda Slovenskej národnej rady som ho vymenoval za ministra financií. V Košiciach sa dozvedel, že mu uniesli syna. Sú to momenty, na ktoré si veľmi spomínam," uviedol.

"Stretávali sme sa každý rok aj s jeho manželkou, vymieňali si názory. Myslím si, že mal ťažké obdobie, lebo v čase, keď vládlo HZDS, ktoré ho navrhlo aj zvolilo, mu život osladili tým, že ho začali kritizovať," konštatoval Schuster.

Podľa neho slovenský parlament sa doteraz nedokázal vyrovnať s kauzou únosu, aj keď bolo dosť času na to, aby sa vysvetlila. "Osobne mi povedal: Mne nejde o to, aby niekoho potrestali, ale aby sa ľudia dozvedeli pravdu. Ja som všetkým odpustil," spomína Schuster na Kováčove slová.

"Chcem vysloviť úprimnú sústrasť rodine pána exprezidenta, jeho manželke, synom a celej rodine. Je mi to ľúto. Prišlo to tak náhle. Aj keď bol vážne chorý, verili sme, že sa mu stav zlepší," dodal.

Exprezident Ivan Gašparovič


Michal Kováč ako prvá hlava štátu zohral v histórii SR významnú úlohu a ako predseda Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia prispel k pokojnému rozdeleniu ČSFR. Pre TASR to dnes uviedol exprezident Ivan Gašparovič.

"Celej smútiacej rodine vyslovujem spolu s manželkou hlbokú sústrasť. Aj keď sme nemali niekedy zhodné názory, vždy sme si našli cestu stretnúť sa a priateľsky sa porozprávať. Naposledy sa tak stalo pri jeho okrúhlych 85. narodeninách," dodal Gašparovič.



Predseda NR SR A. Danko



Smrť bývalého prezidenta SR Michala Kováča je pre Slovensko veľkou stratou. Pre TASR to povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Rodine zosnulého vyjadruje úprimnú sústrasť.



Premiér R. Fico



S ľútosťou som prijal správu o úmrtí prvého slovenského prezidenta Michala Kováča. Uviedol slovenský premiér Robert Fico. TASR o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

"Spájali nás vynikajúce medziľudské vzťahy - profesionálne i osobné. Rodine a blízkym Michala Kováča chcem vyjadriť svoju úprimnú sústrasť," dodal slovenský premiér.



Predseda Mostu-Híd Béla Bugár



Smútok vyjadril aj predseda strany Most-Híd Béla Bugár. "Od roku '89 som mal možnosť zblízka sledovať politickú kariéru pána prezidenta Michala Kováča, videl som ako sa zmenil a stal sa významným protipólom vtedajšieho režimu," uviedol Bugár.





Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz



Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz vyjadruje v mene europarlamentu úprimnú sústrasť Slovenskej republike, ktorá prišla o bývalého prezidenta Michala Kováča. "Odišiel prvý prezident suverénneho Slovenska, pán Kováč. Stál pri dôležitých krokoch v štátnosti Slovenska," uviedol Schulz.

Pripomenul, že prezident Kováč bol zástupcom generácie, ktorá mala iný život, ako ho poznáme dnes. "Zažil diktatúru, útlak, vojnu. A pritom to bola generácia, ktorá dokázala prejaviť veľmi silnú hrdosť, odvahu a dokázala vysielať signál, nálady, že stojí za to bojovať, bojovať za lepšiu budúcnosť," doplnil Schulz. Myslí si, že v duchu takéhoto posolstva by mali predsedovia parlamentov nasmerovať diskusie na dvojdňovom neformálnom summite, ktorý začal 6. októbra.


Europoslanec Ivan Štefanec



Podľa slovenského europoslanca Ivana Štefanca je aj zásluhou Kováča Slovensko súčasťou Európskej únie a NATO. "Na Michala Kováča si budem spomínať nielen ako na prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky, ale aj ako na človeka, ktorý sa nezľakol a v kľúčovom okamihu sa postavil na správnu stranu," dodal Štefanec.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka



"Spomínam si, ako chodieval na nedeľné bohoslužby do nášho kostola v Lamači, kde som býval. Mal som ho možnosť tak zažiť aj v inej polohe ako tej politickej. Mal vždy moje sympatie," uviedol predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka.


Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár



Líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár vnímal prvého prezidenta samostatnej SR ako ostrov slobody a odporu v mori strachu a mečiarizmu. "Navždy zostane našim prvým pánom prezidentom so všetkou úctou a honorom," dodal Kollár.


SaS: M. Kováč sa nepodriadil V.Mečiarovi



"Bol veľkým sklamaním pre tých, ktorí od neho očakávali, že sa vo všetkom podriadi vtedajšiemu premiérovi Vladimírovi Mečiarovi. Ale súčasne príjemným prekvapením pre tých, ktorí od prezidenta očakávali, že sa v ťažkých chvíľach postaví na stranu spravodlivosti bez ohľadu na svoje bývalé politické väzby. Občania mladej samostatnej SR tak mali v Michalovi Kováčovi oporu a príklad nezvyčajnej statočnosti," uviedli liberáli s tým, že na Michala Kováča máme preto dôvod byť hrdí a udržať si ho v živej pamäti.

Poslankyňa SaS Natália Blahová



"Iritoval zlo k hnusným činom. Bol významnou kapitolou súčasnej histórie Slovenska. Hodiny, ktoré mu odtikávali countdown neriadil Mečiar, riadime ich my, ktorí budeme pamätať," napísala na sociálnej sieti poslankyňa Natália Blahová.

Poslanec OĽaNO Ján Budaj


"Michal Kováč, prvý minister financií po novembri 89 (VPN), a potom prvý prezident SR, zomrel. Ďakujem za to, že hoci bol na nové a ťažké výzvy politiky nepripravený - ako napokon bola nepripravená celá krajina, dokázal sa riadiť svojim rozumom a svedomím," reagoval na úmrtie exprezidenta Ján Budaj. "Napokon stál ako prezident zoči voči deštrukcii demokracie aj štátu zo strany vládnej moci. Obstál zo cťou a zaslúžil sa o štát. Ďakujem, Michal," dodal.


Poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová



Podľa opozičnej poslankyne hnutia OĽaNO-NOVA Veroniky Remišovej sa exprezident Kováč vzoprel sa zlu, keď to krajina najviac potrebovala. Na sociálnej sieti uviedla, že Kováč odmietol vymenovať Ivana Lexu za riaditeľa SIS. "Po zmene zákona sa ním Lexa aj tak stal a pán prezident Kováč na to nepekne doplatil. Žiaľ, tieto zločiny, keď vláda zneužívala tajnú službu proti prezidentovi i vlastným občanom, ostali nepotrestané," napísala v reakcii Remišová.






KBS si s úctou spomína na pôsobenie M.Kováča v úrade



Hlbokú spoluúčasť na bolesti manželke Emílii a celej rodine vyjadril v mene slovenských biskupov po úmrtí bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský. S úctou si spomína na jeho pôsobenie v úrade a na statočnosť v prijatí zdravotných ťažkostí v poslednom období. "Teraz, po skončení jeho pozemského života, sa modlíme za jeho večné šťastie v Božom kráľovstve a vyjadrujeme našu hlbokú spoluúčasť na bolesti manželke a celej rodine," dodal Zvolenský.


P. Demeš: Slovensko môže byť na M. Kováča hrdé



Odišiel prvý muž nového štátu, na ktorého môže byť Slovensko hrdé. Pre TASR to dnes uviedol niekdajší zahranično-politický poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš. "Prezident Kováč stál pri zrode samostatného Slovenska a svojou službou a statočnosťou mu vtlačil pečať moderného európskeho štátu. Odišiel zmierený a vyrovnaný," dodal.
Na archívnej snímke prezident SR Michal Kováč sa pozdravuje s novou chargé d'affaires veľvyslanectva USA v Bratislave Eleanor Sutterovou 2. júla 1993. V pozadí minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš.
Foto: TASR/Vladimír Benko



Figeľ: M.Kováč bol oporou SR



"Michal Kováč v zápase o charakter a perspektívu Slovenska konal s odvahou a zodpovedne. Ako prvý prezident demokratickej SR sa stal aj jej oporou. Volil som ho v parlamente v r. 1993 s očkávaním a s nádejou. Nesklamal, napriek hrubým útokom mečiarovskej vládnej moci. Spolu s mnohými občanmi som mu za to hlboko vďačný. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho manželke a rodine," reagoval na úmrtie bývalý predseda KDH a súčasný osobitný vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu vo svete Ján Figeľ.

KDH: Kováč preukázal v kľúčových okamihoch osobnú a občiansku odvahu



Michal Kováč preukázal v kľúčových okamihoch zápasu za zachovanie demokratického režimu v Slovenskej republike osobnú a občiansku odvahu, a to napriek bezprecedentnému nátlaku na neho a jeho rodinu. V kondolencii k úmrtiu exprezidenta Michala Kováča to uviedlo predsedníctvo KDH.

"Aj jeho zásluhou bol mečiarizmus vo voľbách porazený a Slovenská republika sa stala členom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie," dodalo KDH. Strana zároveň vyjadrila znepokojenie nad tým, že ľudia, ktorí Slovensku a Michalovi Kováčovi ubližovali, sú dodnes nepotrestaní. "A to aj zásluhou strán združených v súčasnej vládnej koalícii. KDH opakovane vyvíjalo iniciatívy na zrušenie takzvaných Mečiarových amnestií a v tomto úsilí nepoľavíme ani v budúcnosti," dodalo KDH.

SDKÚ-DS: M. Kováč sa nebál postaviť zlu v čase, keď bolo na vrchole moci



Prvý prezident samostatnej SR Michal Kováč sa stal symbolom boja za slobodu a demokraciu na Slovensku. Uviedol to dnes prvý podpredseda mimoparlamentnej strany SDKÚ-DS Milan Roman. "Nebál sa postaviť zlu v čase, keď bolo na vrchole moci. Toto zlo mu to nikdy neodpustilo a prenasledovalo ho, a snažilo sa mu pomstiť až do smrti," povedal Roman. SDKÚ-DS vyjadruje ľútosť nad smrťou Michala Kováča. "Svojou odvahou sa dokázal vzoprieť autoritárskemu režimu a stal sa jednou z tvári boja proti mečiarizmu a za návrat našej krajiny medzi civilizované európske krajiny," dodal Roman.

Marián Tkáč, predseda Matice slovenskej


Michal Kováč bol významný slovenský politik, štátnik, vynikajúci odborník a humanista. Uviedol to dnes predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, ktorý vyjadril manželke zosnulého exprezidenta Emílii a celej rodine hlbokú sústrasť.

"Vysoko oceňujem jeho celoživotné dielo v oblasti finančníctva a ekonómie. Ako minister financií SR a ako predseda Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej federatívnej republiky pozitívne ovplyvnil proces vytvorenia samostatnej Slovenskej republiky," povedal Tkáč.

Podľa jeho slov Kováč odvážne a rozvážne pristupoval k riešeniu hospodárskych vzťahov medzi Slovenskou a Českou republikou v procese delenia ČSFR. "Mal som šťastie pracovať po jeho boku ako námestník ministra financií SR. Oceňujem jeho ľudský prístup a zmysel pre demokratické princípy riadenia, ktoré uplatňoval aj ako prezident Slovenskej republiky v rokoch 1993 až 1998," dodal Tkáč.

Ondrej Krajňák, predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa



Prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč ostáva príkladom človeka, ktorého vysoká funkcia neobrala o morálne a etické zásady. Pre TASR to uviedol predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák.

"Práve naopak – zocelila ho a stal sa skutočným štátnikom s hlbokým zmyslom pre pravdu a spravodlivosť. Obrazne môžeme povedať, že v spoločnosti sa stal pilierom a majákom, do ktorého búšili politické vlny jeho politických oponentov," uviedol Krajňák.

Podľa jeho slov Michal Kováč tento tvrdý zápas ustál, a v očiach väčšiny národa sa stal jeho morálnym víťazom.

"V našej pamäti zostane človekom, ktorý urobil na Slovensku veľa pre to, aby láska a pravda zvíťazili nad lžou a nenávisťou," uzavrel Krajňák.

Prezident Zväzu vojakov SR Švec: M.Kováč stál pri zrode slovenskej armády



Michal Kováč stál ako prvý hlavný veliteľ pri formovaní novej samostatnej armády a pri zabezpečení obranyschopnosti samostatného Slovenska. V kondolencii to uviedol prezident Zväzu vojakov Slovenskej republiky Tomáš Švec."Zaujímal sa o modernizáciu ozbrojených síl a život vojakov, pravidelne sa s nimi stretával aj pri štedrovečernej večeri. Vyslovujeme hlbokú sústrasť rodine pána prezidenta," dodal Švec

ZMOS: Michal Kováč aktívne podporoval myšlienky samosprávnosti



Prvý prezident SR Michal Kováč aktívne podporoval myšlienky samosprávnosti a iniciatívne sa zapájal do diskusií so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) v čase, keď sa na Slovensku formovala miestna územná samospráva. V kondolencii k úmrtiu exprezidenta Michala Kováča to uviedol predseda ZMOS Michal Sýkora.

"V období, keď mestá a obce ambiciózne vstupovali do formovania otvoreného modelu miestnej územnej samosprávy ako ďalšieho stabilného piliera verejnej správy, bol pán prezident Michal Kováč veľmi aktívny," uviedol Sýkora. So zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska podľa jeho slov viedol otvorený dialóg, pozorne načúval predstavám a mnoho jeho myšlienok ZMOS v minulosti inšpirovalo k aktivitám a vstupu do legislatívneho procesu.

"Každoročne bol hosťom snemu Združenia miest a obcí Slovenska, kde nás svojimi slovami motivoval k ďalšej práci. Jeho predstavy o samospráve a demokracii nám boli veľmi blízke a dnes môžeme povedať, že sú nadčasové. Rovnako ako jeho hlboký zmysel pre pomoc a spoluprácu," dodal Sýkora s tým, že exprezident bol politikom morálky a slušnosti, čím by sa mala inšpirovať každá generácia spoločensky angažovaných ľudí.